fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:36:46
сряда | 25.05.2022 | 01:36:46
18.2 C
София

Александър Николов: Има потвърждение за спиране на количествата газ, подавани към България

При последното плащане от "Булгаргаз" към "Газпром Експорт" парите са върнати обратно по механизма, утвърден в договора

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

След пресконференцията тази сутрин има две неща, които са важни. Едното е, че физически има потвърждение за спиране на количествата, подадени към България, заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти в Министерския съвет.

Другото е, че по последното плащане от страна на “Булгаргаз” към “Газпром Експорт”, парите са върнати обратно по механизма, утвърден в договора, информира министърът.

На въпрос откъде ще дойдат доставките на газ оттук нататък, Николов каза, че, за да се дадат всички детайли, трябва да се дадат подробности по провеждането на текущи процедури и търгове, което той не би си позволил, за да се гарантира прозрачността и да се позволи на “Булгаргаз” да постигне оптимална цена.

За да се постигне максимална ефективност на цената, трябва да се постигнат всички възможни канали, включително конвенционална доставка през Гърция, Турция или LNG /терминал за втечнен газ/ за балансиране, когато не достигат количествата, каза министърът.

По въпросите с посредниците и търговията отговарям вече няколко пъти по един и същи начин – ситуацията зависи от един непредвидим партньор от гледна точка на търговско-правни отношения и се използва един енергиен ресурс като икономически инструмент за натиск по време на война, заяви още той, допълва БТА.

Балансирайки тази непредвидимост с потенциална обща позиция на ЕС, ще направим най-доброто, за да се постигне максимално ефективна цена. Това, което е много важно, е, че количествата по текущите заявки ще бъдат изпълнени от “Булгаргаз”, каза енергийният министър. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук