fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:08:26
четвъртък | 26.05.2022 | 20:08:26
26.8 C
София

Александър Николов: Газовите наличности у нас са гарантирани за минимум месец напред

Министърът на енергетиката добави, че газовото хранилище в Чирен е пълно на 18%

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Газовите наличности у нас са гарантирани минимум за един месец напред. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов, след като стана ясно, че “Газпром Експорт” спира доставките на природен газ за България. По думите му това не означава, че след този период ще настъпят някакви по-сериозни проблеми. Той подчерта, че отоплителният сезон е приключил, а от началото на юли ще има доставки на по-големи количества по договора с Азербайджан. Николов добави, че газовото хранилище в Чирен е пълно на 18%.

“Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие. С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена пред който и да е търговски контрагент.” – зави енергийния министър Александър Николов.

Газовият ден започва вд 9 сутринта, така че предстои да стане ясно дали доставките физически ще спрат, уточни той. Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре преноса на газ към Сърбия и Унгария.

“България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави”, заяви Николов, цитиран от БНТ.

Енергийното министерство съобщи, че е било уведомено от “Газпром” за спиране доставките на природен газ на 27 април. Същото обяви и Полша.

Николов уточни, че още в началото на април е получено писмо от “Газпром” с искане доставките да се плащат в рубли, а не в долари, както е по договор. Още тогава са били предприети всички мерки, за да се подсигурят необходимите количества. Спрян е и добивът от Чирен, допълва “Дневник”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук