„В условията на война в Украйна и прекратени доставки на природен газ, Европа има нужда от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Каспийския регион.“

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов, който участва в Седмицата на енергетиката в Баку, Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

Като част от тематичните събития там се провежда 27-то издание на енергийния форум, в който участват министрите на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, на Унгария Петер Сиярто, на Сърбия Зорана Михайлович, на Румъния Виргил Даниел Попеску, министърът на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спину, зам.- министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар, представители на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ и други. Основните теми на дискусиите по време на форума са свързани с енергийната трансформация.

По думите на министър Николов Азербайджан се е доказал като един от най-надеждните енергийни партньори на нашата страна в продължение на много години. Сътрудничеството помежду ни е особено ценно в момент, когато диверсификацията на източниците за доставка на природен газ в Европа е въпрос от първостепенно значение, подчерта енергийният министър. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here