fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:13:32
неделя | 29.05.2022 | 02:13:32
16.8 C
София

Александър Николов: България разполага с отлични условия за развитие на соларна енергия

Това заяви министърът на енергетиката по време на дискусия в рамките на ежегодния форум Solarpower summit 2022, който се провежда в Брюксел

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Благодарение на своите климатични условия – продължителен сезон от март до октомври с дълго слънчево греене и повече от 14 часа дневно с наличие на слънчева светлина – България разполага с отлични условия за развитие на соларна енергия. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на дискусия в рамките на ежегодния форум Solarpower summit 2022, който се провежда в Брюксел.

Министър Николов отговаря на въпроси, свързани със зависимостта на Европа от вноса на фосилни горива от Русия, както и инвестициите във ВЕИ, и по-конкретно – в слънчева енергия, и как те могат да улеснят постигането на енергийна независимост на европейските икономики, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Увеличаващата се геополитическа несигурност заради военните действия в Украйна, заедно с липсата на предвидимост заради сериозната волатилност на енергийните цени, поставят сериозни предизвикателства пред европейските икономики и енергийни отрасли, подчерта министър Николов.

В тези условия ключови са координираните усилия и солидарност в отговор на кризата. Те включват временна рамка в помощ на националните бюджети и различни механизми за повишаване сигурността на енергийните доставки. В допълнение към това, въвеждането на икономически ефективни решения на национално равнище, също е от изключителна важност, подчерта министър Николов.

В този контекст развитието на слънчевата енергия като фактор за повишаване на енергийната независимост, е от особено значение. За българското правителство развитието на ВЕИ, и в частност – на слънчевата и вятърната енергия, е сериозен приоритет.

“Екологично чистата, ефективна и сигурна енергия е от решаващо значение за производителността, конкурентоспособността и растежа на българската икономика”, подчерта енергийният министър.

Той припомни, че нашата страна е основен производител и износител на електроенергия в региона и играе важна роля за осигуряване на енергийния баланс на Балканите.

Въпреки енергийната криза, българското правителство полага сериозни усилия за привличане на инвестиции във възобновяеми източници и енергийна ефективност.

“В отговор на настоящата криза с високите енергийни цени българското правителство отдели повече от 2 млрд. евро в помощ на битовите и индустриалните потребители, припомни още министър Николов. По неговите думи, инвеститорите оценяват високо усилията на правителството в тази посока. Очакваме тази оценка да се материализира в конкретни инвестиции за развитието на българския енергиен сектор”, заключи той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук