Александър Михайлов за NewsONE: Овладяват “Кинтекс” заради многото пари и партийни другари (ВИДЕО)

Съдя Корнелия Нинова заради своята чест и честта на предприятието, заяви ексшефът на военната компания

0
249

Спирането на огромен паричен поток към  офшорка – посредник  и фиктивен консултант по търговската дейност на КИНТЕКС е в основата на конфликта между ексшефа на военното търговско дружество и министъра на икономиката Корнелия Нинова. Това стана ясно от разговора в Коментарното студио на NewsOne с уволнения два пъти бивш директор на компанията Александър Михайлов.

Според него фиктивните причини за освобождаването му са  “лошото финансово състояние” на компанията и конфликта на интереси при Михайлов, които според Нинова са повод за отстраняването му от поста.

“Клеветите, неистините и лъжите, които министърът на икономиката изрече за мен, са повод аз да заведа срещу нея дело за клевета по Наказателния кодекс и първото заседание е насрочено за следващата седмица”, заяви Михайлов и подчерта, че нищо от изреченото по негов адрес не е вярно.

“Не съм бил в конфликт на интереси, защото  докато съм ръководил  държавния оръжеен търговец “Кинтекс”, аз не съм имал никакво участие в други, частни лицензирани оръжейни фирми, които да извършват конкурентна дейност, камо ли пък да съм прехвърлял договори от държавното дружество към частни”, категоричен е уволненият Михайлов.

“В желанието си да ме омаскарят, Държавната консолидационна компания (ДКК е компанията-майка на “Кинтекс”) да даде нарочна пресконференция, но аз и пред журналисти, и пред органите на реда съм оборил с документи и факти всички неверни твърдения по мой адрес”, заяви още той. 

ДКК контролира “Кинтекс” и още 16 търговски дружества и фирми с огромен паричен поток. 

Още с встъпването си в длъжност като министър на икономиката, Корнелия Нинова сменя цялото ръководство на ДКК, както и тези на много от дружествата, без конкурс, стана ясно още от думите на Михайлов. 

Случайно или не, в петък миналата седмица министерството  обявява скандални по думите му конкурси за нови директори, включително и на “Кинтекс”, като срокът за подаване на документите е  3 дни, два от които са събота и неделя.

Обявяването на  конкурси при тези условия, за всички е ясно, че е крайно несериозно, заяви той и уточни, че ДКК е с капитал от 892 млн. лева и е компания-майка на 16 богати дъщерни  дружества. Сред тях са и бившите митнически зони, за които по плана за възстановяване са предвидени  400 млн лева.

Третата компания в групата е тази за експортното застраховане, при която застраховките за търговски риск  могат да достигнат до  над един милиард лева, които са за сметка на държавата, при неизпълнение на застрахователните задължения.

Бившият директор на “Кинтекс” предполага, че отивайки си с правителството в оставка, Нинова се опитва да бетонира свои “верни партийни другари” в най-богатите държавни фирми – чрез конкурси “в 12 без 5” и чрез раздуване на директорските съвети, тъй като Търговският закон позволявал в държавните дружества да имало до 9 души. 

По този въпрос NewsONE оправи запитвания и до Министерството на икономиката, и до ДКК, но отговор така и не получи.

Още за милионите на “Кинтекс”, схемите на овладяване и офшорките за източване на пари от богатите държавни дружества  – вижте във видеото.