fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:28:17
неделя | 29.05.2022 | 01:28:18
16.8 C
София

Александър Дунчев: Около една пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

"Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от политици и свързаните с тях фирми", заяви депутатът от "Продължаваме Промяната"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от “Продължаваме Промяната” Александър Дунчев.

По думите му на лесовъдите е оказван натиск да разрешават безобразна сеч. „В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси. Това са схеми, които ние разследваме, включително с NOVA, от 2015-2016 г. Тогава показахте във ваши разследвания как действат тези схеми в Габрово, Петрич и Велинград”, заяви Дунчев.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”.

„Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той. И допълни:

„Фирми, които работят в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След разследване през 2020 г. беше издадена инструкция, която забрани подобна сеч”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук