5.12.2022 | понеделник | 20:59

Албанският премиер Еди Рама: България спъва пътя на страната към ЕС

Публикувано:

Сподели поста:

Албанският премиер Еди Рама даде интервю пред френската медия France24, в което заявява, че двустранните проблеми между България и Република Северна Македония са абсурд, който спъва страната му по пътя на присъединяване с Европейския съюз.

„Ние се намираме в една наистина абсурдна ситуация. В момента Албания понася щета поради спора между България и Северна Македония, независимо от зелената светлина, която получихме от Европейската комисия“, заяви Рама, цитиран от БГНЕС.

„Нито Франция, нито Германия имат сили за влияние върху България. Така процесът става още по-сложен, защото между нас и Европейския съюз възниква въпрос, който е двустранен между България и Северна Македония“, обясни албанският премиер.

Рама допълни, че Балканите все още не са регион, който със сигурност е установил траен мир, защото все още има конфликти за разрешаване, най-вече между Сърбия и Косово.

Между България и Северна Македония все още има неразрешени въпроси, които мотивираха София да наложи вето за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Тъй като РСМ и Албания бяха определени да преговарят в пакет, това спря и Тирана.

Според България в Република Северна Македония се упражнява натиск върху хората с българско самосъзнание, дава се възможност за реч на омразата, антибългарска реторика и действия.

Все още остават неразрешени и исторически въпроси, които през годините пораждат спорове между двете страни. България формулира конкретни искания към Северна Македония, за да премахне ветото и да освободи коридора към започване на преговори с Брюксел. На този етап обаче „пробив“ в преговорите още не е постигнат.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...