fbpx
More

  Албанският премиер Еди Рама: България спъва пътя на страната към ЕС

  "Нито Франция, нито Германия имат влияние върху България", заяви той

  Албанският премиер Еди Рама даде интервю пред френската медия France24, в което заявява, че двустранните проблеми между България и Република Северна Македония са абсурд, който спъва страната му по пътя на присъединяване с Европейския съюз.

  “Ние се намираме в една наистина абсурдна ситуация. В момента Албания понася щета поради спора между България и Северна Македония, независимо от зелената светлина, която получихме от Европейската комисия”, заяви Рама, цитиран от БГНЕС.

  “Нито Франция, нито Германия имат сили за влияние върху България. Така процесът става още по-сложен, защото между нас и Европейския съюз възниква въпрос, който е двустранен между България и Северна Македония”, обясни албанският премиер.

  Рама допълни, че Балканите все още не са регион, който със сигурност е установил траен мир, защото все още има конфликти за разрешаване, най-вече между Сърбия и Косово.

  Между България и Северна Македония все още има неразрешени въпроси, които мотивираха София да наложи вето за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Тъй като РСМ и Албания бяха определени да преговарят в пакет, това спря и Тирана.

  Според България в Република Северна Македония се упражнява натиск върху хората с българско самосъзнание, дава се възможност за реч на омразата, антибългарска реторика и действия.

  Все още остават неразрешени и исторически въпроси, които през годините пораждат спорове между двете страни. България формулира конкретни искания към Северна Македония, за да премахне ветото и да освободи коридора към започване на преговори с Брюксел. На този етап обаче “пробив” в преговорите още не е постигнат.