fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:33

Актьорът Христо Мутафчиев пред NewsONE TV: Министърът на културата е „бито куче“

Това правителство не реши нито един проблем, каза председателят на САБ в Коментарното студио на NewsONE TV

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

„Не ме интересуват правителствата – служебни или редовни. За Кирил Петков дори не говоря. Интересува ме да ми се решават проблемите, а тези момчета не направиха нищо“, заяви за NewsONE TV актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Сегашният министър на културата нито познава сектора, нито има представа какво да прави, нито има желание да прави каквото и да било, каза още той и допълни, че е имал една-две срещи с Атанас Атанасов.

„Разговарял съм с него, но какво от това? Министърът на културата трябва да е личност с достойнство и авторитет в обществото,  да притежава мениджърски умения, да има отношение към изкуството, а не като сегашния – бито куче“, не спести критиките си Христо Мутафчиев.

Екипът на предаването се свърза с Министерството на културата и неколкократно изпрати покана към министър Атанас Атанасов да гостува в Коментарното студио по NewsONE TV и да отговори на някои от поставените от артистите въпроси. Първата поканата бе отклонена с обяснения за натоварена програма, а последната остана дори без отговор.

Председателят на САБ каза още, че държавниците не правят нищо, страната се управлява като фирма. Управляващите нямат съзнанието, че културата и образованието са част от националната сигурност.

„Поне да се бяха поучили от Стефан Стамболов, който преди повече от век обединява в закон културата и образованието, като част от просвещението на нацията.“, припомни актьорът, изиграл  блестящо в театъра образа на известния български политик.

Настоящите управляващи съсипват не само културата, а и цялата държава, стана ясно от разговора в студиото.

„Ако аз бях министър-председател щях да се срещна с всички браншови организации, щях да чуя проблемите им и заедно да търсим решения. А не като тези. Явно някой ги съветва, но ги съветва много лошо. Те не направиха нито една среща, не разговаряха с никого, не чуха тревогите на хората, а щели били да кажат кое как да стане. Кой си ти, че ще решаваш бе, Сульо?!“, разгневи се в студиото председателят на САБ.

Той уточни, че в момента сценичните изкуства в България наброяват около 5000 души, от които 2000 са в сферата на театъра, а свободните професии са около 1700 души.

„Държавата няма да обеднее, ако се погрижи за тези хора. И въпросът не е само в заплатите, а в законите, с които се регулира тяхната дейност. Изключително необходимо е да се изработи Регистър на свободните професии, за да се знае кой кой е. Защото сега с „арт“ проекти за субсидии от Министерството на културата кандидатстват всякакви хлебопроизводители, вълнотъкачи и НПО-та с идеи за боядисване на комини и прочие недоразумения. Такива не само кандидатстват, но и получават субсидии, които по принцип са предназначени за свободните творчески професии“, възмущава се  Мутафчиев.

Той споделя, че много бързо е разбрал, че нито кабинетът в оставка, нито конкретно министърът на културата ще направят нещо за арт гилдията.

Ще има ли бунт на артистите през септември и какво ще предприемат хората на изкуството – вижте в разговора на водещия Владимир Таков с актьора Христо Мутафчиев, председател на САБ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img