30.11.2022 | сряда | 02:44

Активно употребяващите райски газ са изложени на риск от сериозни увреждания

Публикувано:

Сподели поста:

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община стартира информационна кампания „Не на шега за употребата на райски газ“. Лесният достъп на младежите до веществото, познато още като диазотен оксид и митовете, че ефектите от употребата му са краткотрайни и безопасни предизвикват загриженост сред лекари и психолози. Вдишването на диазотен оксид може да доведе до интоксикация както и до респираторни, сърдечносъдови, неврологични и психиатрични увреждания. Ако потребителите вдишват газът директно от капсули или флакон има опасност от изгаряне на устната кухина и белия дроб.

„Наблюдаваме увеличаване на случаите, при които след продължителен и многократен прием на райски газ от младежи възникват сериозни последици, включително загуба на памет, проблеми с концентрацията и възприятията, дезориентация. Те се проявяват дълго след първоначалните 30-40 секунди, през които обичайно трае ефектът от употребата на веществото. Зачестяват случаите на комбинирането му с алкохол и наркотици, което крие сериозни рискове и дългосрочни последици за здравето“, коментира д-р Цветелина Петкова, директор на столичния ПИЦ по ПН.

Кампанията за по-добра осведоменост на обществеността относно негативните ефекти от употребата на райски газ стартира на 27 септември. Между 12:00 ч. и 18:00 ч. на откритата сцена на ул. „Алабин“ 39 (градинката пред х-л „Рила“) психолози от Превантивно-информационния център ще провеждат безплатни консултации по темата. Информационният ден е особено подходящ за родителите и учители, които желаят да получат достоверна информация свързана с превенцията на употребата на психоактивни вещества.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...