fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 18:45

Спасов: Ако ТЕЦ “Бобов дол” спре, над 1000 души остават на улицата

Около 40% от енергийния микс за ТЕЦ "Бобов дол", за миналата година е идвал от флотационната фабрика на "Брикел"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-голямата ТЕЦ в Югозапада “Бобов дол” е пред реалната заплаха да спре работа. Причината – опасност от липсата на доставки на обогатени въглища от “Брикел”.

“Проблемът е предстоящ, ако наистина ТЕЦ “Брикел” спре за по-продължителен период от време, това, което ще идва към нас като обогатено гориво, ще спре и ще започнем да имаме проблеми с товара, който трябва да поддържаме. Защото централата е проектирана за над 2500 калории, а това, което излиза от рудниците в момента е с доста по-ниско калорично съдържание и разчитаме на обогатеното гориво, за да коригираме калоричността на нашия микс. Да се надяваме, че ще има здрав разум държавата в тази ситуация, в която е цяла Европа. Германия отваря 20 и няколко годишни централи и шест мазутни. А ние да затваряме…”, каза изпълнителният директор на ТЕЦ “Бобов дол” инж. Любомир Спасов.

Той посочи, че създалата се ситуация е в резултат на действия на правителството на Кирил Петков и екоминистерството, които са наложили редица забрани заради констатирани пропуски в работата им.

Около 40% от енергийния микс за ТЕЦ “Бобов дол”, който за миналата година е разходвал над 1,3 млн. тона гориво, са обогатени въглища, обработвани във флотационната фабрика “Брикел”. Ако мините там не подновят работа, то и ТЕЦ “Бобов дол” трябва да спре, опасява се Любомир Спасов.

Изпълнителният директор добави, че е отправено и предупреждение в открито писмо на ръководството на ТЕЦ-а до областния управител на Кюстендил, до кметовете на Бобов дол и на Дупница.

“Ако централата спре работа, то около 1 000 работещи остават без работа и това ще създаде голямо социално напрежение в целия Югозапад”, каза Спасов в ефира на БНР.

В Бобов дол свикват извънредна сесия на ОбС четвъртък заради създалата се ситуация и заплахата стотици работници в централата да останат без работа.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here