fbpx
More

  Ако не вали по жътва, зърнената реколта в Добричка област ще надхвърли 500 кг от декар

  През тази стопанска година комбайните трябва да ожънат над 1 201 000 декара в региона

  Ако не задуха суховей и не завалят дъждове по време на жътвата, реколтата от пшеница в Добричка област ще надхвърли 500 килограма от декар, прогнозира пред БТА ученият от Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков след последното обследване на посевите.

  През тази стопанска година комбайните трябва да ожънат над 1 201 000 декара в Добричкия регион, който традиционно отглежда най-много площи с хлебната култура в страната.

  В повечето масиви зърното вече се налива и, ако метеорологичните условия се запазят благоприятни, жътвата ще започне около 10 юли, коментира завеждащият “Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт.

  По думите му 75 на сто от полетата с пшеница са в много добро състояние, няма нападение от болести и неприятели в сравнително хладното време. Ученият добави,че ако средноденонощната температура през юни се запази около 25 градуса и има превалявания, добивът от пшеницата ще достигне средното равнище от миналата стопанска година.

  Професор Киряков посочи, че и масивите с ечемик са в много добро състояние с прогноза за добра реколта. Площите с културата в Добричка област достигат 59 640 декара, допълва БТА.