fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:57:35
събота | 28.05.2022 | 00:57:35
21.1 C
София

Акад. Николай Денков: Учебната 2023/2024 година може да започне на 7 септември

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Следващата учебна година ще започне на 15 септември, но учебната 2023/2024 година вече може да бъде открита на 7 септември. Това обяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който посети професионалната гимназия по дървообработване във Варна.

По думите му, седмицата, която се добавя към учебната година, ще бъде разпределена за повече ваканции. 

Денков уточни, че идеята за удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1-ви до 6-и клас също не цели да ги натоварва, а да даде възможност да се ползват по-различни форми на обучение и надграждане на знанията по интересен начин.

При външното оценяване за 4-ти, 7-и и 10-и клас през тази година промени няма да има.

По думите на образователния министър предстои в това отношение да се направят корекции, като идеята е изпитите да станат по-интегрирани. 

“Целта е при външното оценяване по математика да бъдат включени въпроси и от други точни науки, а по български език и литература – от други хуманитарни дисциплини”, обясни Денков.

Той припомни, че през тази година за пръв път матурите в 12 клас ще бъдат много по-голям брой, но увери, че министерството ще изпълни изискванията на закона. Все пак остава открит въпросът дали вариантът с толкова много изпити е най-добрият, посочи Денков.

Министърът уточни, че детайлите за предстоящите зрелостни изпити са достъпни за всички родители, освен това са информирани и висшите училища, които ще ги имат предвид при подготовката на справочниците за кандидат-студентите, пише dir.bg. 

Денков припомни, че започва преглед на учебните програми, като целта е работата да приключи до края на юни.

“Целта е те да бъдат изчистени от излишни академични термини, и където е възможно, да бъдат включени практически примери”, допълни Денков.

По думите му, след като бъдат готови програмите, ще започне преглед на учебниците. С тази задача ще бъдат ангажирани основно учителите, защото са най-близо до децата, като в работните екипи ще бъдат включени и психолози.

Образователният министър допълни още, че няма риск за учениците заради облекчаването на мерките срещу пандемията. 

“Броят на заразените пада всяка седмица и, ако в края на януари се разболяваха всяка седмица около 12 хил. деца в страната, през последната те са малко над 1000”, обясни Денков. 

Той допълни, че министерството разполага с тестове, достатъчни за седем последователни тествания на децата. Според него те са в срок на годност и ще бъдат съхранени, за да бъдат ползвани в началото на новата учебна година.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук