fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:46

Акад. Николай Денков: Родители, помогнете на учителите

"Тестването на учениците трябва да бъде общо усилие между родители и учители", каза министърът на образованието

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

“Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат на обучение в онлайн среда”. Това заяви в ефира на bTV служебният образователен министър акад. Николай Денков, който отговаряше на въпроси на директора на 119-то училище Диян Стаматов, касаещи процеса по тестването на учениците в клас.

“В понеделник ще има заповед с разписани ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация”, каза министър Денков.

На въпрос на Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

“С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите, решихме че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира министърът.

Синдикат “Образование”: Родителите да тестват децата си вкъщи | NewsONE

Той обясни как ще се случва тестването в клас.

“Децата влизат с маска, сядат на чиновете с маска, минава родител или учител и някой от тях контактува с децата и пазят дисциплина. Много разчитам на родителите да помогнат да се извършат тези тестове, като за да влязат в училището, родителите трябва да имат зелен сертификат”, припомни Денков и добави, че при установяване на заразено дете, то ще бъде отделяно.

Снимка: Владимир Христовски

“По отношение на положителния тест нещата са проиграни, по-лошо ще е ако във всички класове има по един с положителен резултат – в голямо училище ще се струпат 20 деца, които чакат родителите си”, обясни Диян Стаматов.

“Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде. Следва посещение при линия лекар, PCR тест и ако е положителен – ученикът и целият клас минават в карантина”, посочи Стаматов стъпките на действие и уточни, че ако вторият тест е отрицателен, децата се връщат в училище.

Министър Денков поясни, че единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин ще бъдат положителните тестове.  

Той обясни още, че при по-малко от 50% желаещи родители децата им да бъдат тествани в клас, те остават в дистанционно обучение, както са в момента.

На въпрос, ако в една паралелка половината деца идват на училище, другите как се обучават, Денков отговори:

“Няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Там където има възможност, ще има синхронно обучение, там където не могат – може отделно да има занятия с тях, но по-кратки”, заяви министърът.

От своя страна директорът на столичното 119-то училище Диян Стаматов отправи апел към родителите, които искат децата им да учат дистанционно, да се съобразяват с възможностите на учителите.

“Подкрепям апела, родители, бъдете търпеливи, помогнете на учителите, защото те сами няма да могат да се справят, но заедно можем да въведем ред и оттам нататък процедурата да върви”, добави Денков.

От думите му стана ясно, че половината тестове вече са в училищната мрежа и по-късно днес ще бъдат изпратени тестовете за София. Другите се очакват утре, а във вторник до обяд трябва да бъдат по училищата.

След това ще бъде издадена заповед за всички екипи, които ще извършват тестването, така че в сряда учениците от 1 до 4 клас да могат да се завърнат в клас.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here