fbpx
More

  Акад. Николай Денков: Ако тестването е успешно, никога повече дистанционно обучение

  "В момента, в който се появят тестовете в складовете, за един ден ще бъдат в останалите области", каза образователният министър

  Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради липсата на тестове, ще влязат в клас веднага след като бъдат доставени количества от новите поръчки. Това каза за БНТ служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков.

  “Тестовете не пристигнаха в складовете, както се очакваше в понеделник. Както знаете има нова поръчка за много повече тестове от Министерство на здравеопазването. В момента, в който се появят тестовете в складовете, имаме създадената организация. За един ден ще бъдат разпространени в останалите области и при първа възможност ще могат да почват и другите ученици. Днес и следващите дни са изключително важни. Защото ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради Ковид-19. Затова призивът ми е към всички: дайте да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим”, каза още Денков.

  Образователният министър благодари на доброволците и на всички, които днес помагат в масовото тестване. Освен от родители, предложения за доброволческа помощ на терен са дошли и от работещи в НЦЗПБ, както и от студенти от МУ – София.

  Денков е категоричен, че тестването на малките ученици не трябва да става вкъщи.

  “Смятам, че ако спазим процедурата, която сега е въведена – заболеваемостта няма да нарасне и децата ще ходят на училище”, каза той.

  Ако тестването става вкъщи обаче, министърът има опасения, че заболеваемостта ще се увеличи заради множеството хора, които по принцип не желаят да изпълняват мерките.

  “Никакво желание и готовност нямаше да се слагат мерки от този тип. Много е лесно да се критикува със задна дата. Погледнете в момента каква е съпротивата и си представете, ако се бяхме опитали да въведем тези мерки около 15 септември. Никой нямаше да ги приеме, защото тогава заболяемостта беше много ниска и всички казваха, че няма нужда от нищо”, заяви още акад. Денков.

  При възникване на положителен случай при масовото тестване, детето ще се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му направят ПСР или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира само, ако лабораторният тест е положителен.

  Ако родител е против масовото тестване, и същевременно откаже дистанционно обучение, той на практика спира детето си от образователния процес и трябва да поеме отговорност за това, смяна образователният министър

  “В детските градини и яслите масово тестване към момента не се налага. Данните показват, че там разпространението на вируса е в пъти по-слабо отколкото в училище”, каза още Денков.