8.12.2022 | четвъртък | 01:59

Акад. Денков: Присъственото обучение с тестване продължава и догодина

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на образованието акад. Николай Денков обяви, че присъственото обучение в училище в условията на масово тестване за Ковид – 19 продължава и след зимната ваканция. Денков уточни, че то ще важи в областите, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 души.

Министърът припомни, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия, се взима от министъра на здравеопазването в зависимост от епидемичната обстановка и добави, че държи да има предвидимост в случай на ново затваряне на училищата. Ако се спре присъственото обучение, да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас.

От думите му стана ясно, че в проектобюджета за догодина той е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120%-150% от средната работна заплата. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат.

От министерството ще се опитат да подобрят условията за работа на учителите и повишаване на квалификацията им. Ще се акцентира върху употребата на новите технологии в клас, работата с деца със затруднения или със специални образователни потребности, както и адекватна реакция в случаите на агресия.

Министърът на образованието подчерта, че към момента не се налага промяна в материала за матурите заради времето, прекарано в дистанционно обучение.

Акад. Денков обяви, че ще обсъди с ректорите на висшите училища възможности за облекчаване на повишените режийни разходи в университетските общежития.

Според него един от вариантите е университетите да ползват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите потребители.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС