fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:08

Айфеловата кула ръждясва

Високата 324 м кула сега се пребоядисва за 20-и път в историята й. Трябваше да бъде свалена боята и да бъдат нанесени два нови слоя върху 30% от нея, но работата беше забавена заради пандемията от COVID

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Айфеловата кула е нападната от ръжда и трябва да бъде ремонтирана основно, но вместо това само я освежават с боя за 60 млн. евро преди Олимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Кулата от ковано желязо, построена от Густав Айфел в края на 19-и век, е сред най-посещаваните забележителности в света. Тя посреща около 6 млн. туристи годишно, но е в лошо състояние и е проядена от ръжда.

“Ако Густаф Айфел можеше да посети мястото, щеше да получи инфаркт”, казва неназован мениджър пред сп. “Мариан”.

Високата 324 м кула сега се пребоядисва за 20-и път в историята й. Трябваше да бъде свалена боята и да бъдат нанесени два нови слоя върху 30% от нея, но работата беше забавена заради пандемията от COVID и наличието на олово в старото покритие. Затова ще бъдат пребоядисани само 5% от Айфеловата кула.

Дружеството, което я стопанисва, се въздържа да я затвори задълго, за да не бъдат загубени приходи от посещенията на туристи.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img