fbpx
More

  Адвокат: Информацията от “Пандора пейпърс” би трябвало да е пристигнала в България

  Информацията от “Пандора пейпърс” вече би трябвало да е пристигнала по служебен път в българската админстрация. Това заяви пред БНТ адвокатът Илонка Райчинова.
  По думите ѝ по силата на конвенцията за сътрудничество между държавите, информацията, която беше изнесена от разследването, идва именно от държави, които са подписали тази конвенция. Това вече дава повод да бъдат направени съответните проверки и да се установи има ли нарушения.
  “Европейският съюз гласува и започна работа по небезизвестния план “БЕПС”, по силата на който ние към днешна дата имаме над 180 държави, които са подписали конвенция за административно сътрудничество между държавите в областта на данъците и вече няма банкова тайна, ако вие имате сметка, където и да било по света, и сте нейн действителен собственик, а вие не можете да я откриете вече, ако не декларирате кой е действителният собственик, тази информация ще дойде автоматично в българската данъчна администрация”, заяви юристът.
  Тя уточни,че информацията, която изтече от тези 14 адвокатски кантори, е от Сейшели, Панама, Хонконг, Белиз, Британски Вирджински острови, Кипър и Дубай.
  “Всички тези държави са подписали тази конвенция и предоставят автоматично информация за притежавани банкови сметки и действителни собственици на българската данъчна администрация”, допълни Илонка Райчинова.