fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 03:07

Адв. Свилена Димитрова: Между 30-40% от съдебните дела се разрешават чрез медиация

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Между 30-40% от съдебните дела се разрешават чрез медиация. Това каза пред newsONE адвокатът Свилена Димитрова. Тя коментира, че това е способ за извънсъдебно решаване на спорове. 

Според нея е трудно да се каже какъв процент от общия брой спорове у нас преминават през медиация. Тя обясни, че в България има дава вида центрове – такива по медиация, които са създадени към съдилищата и центрове, които функционират свободно на пазара. Адвокат Димитрова добави, че общия брой на съдебните центрове, които са действително регистрирани и функционират към съдебната система, макар и неформално са между 13 и 14 в цялата страна.

“Чрез въвеждане на първа задължителна среща по медиация се цели да се разтовари съдът”, заяви тя и допълни, че всяка спогодба е по-добра, от което и да е съдебно решение.

От думите ѝ стана ясно, че въвеждането на задължителната първа среща по медиация по някои дела, е предложение, залегнало в Плана за възстановяване и устойчивост на България, на което се разчита да повиши бързината и качеството на правораздаването.

“Предвижда се да има задължителна първа среща по медиация при семейните спорове – от развод до упражняване на родителските права, по спорове между съсобственици, включително и делби”, разясни Димитрова.

Тя коментира, че по други видове дела, съдът ще изпраща страните на задължителна среща, след преценка на особеностите на случая, като такъв ще е подходът по облигационните и търговските дела, по споровете за собственост и вещни права.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img