fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:02

Адв. Петър Славов пред NewsONE TV: Държавата спи, а „Лукойл“ печели от липса на контрол и бездействие (ВИДЕО)

Държавният представител в компанията трябва да бъде сменен, защото за 5 години този човек не е дал нито един отчет на институциите, заяви още той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Държавата нехае за проблемите в “Лукойл”, който печели от липсата на контрол и бездействие на институциите. Това заяви в Коментарното студио на newsONE адвокат Петър Славов.

“Лостове за влияние върху „Лукойл“ имаме. България притежава Златната акция и има човек в борда на директорите на рафинерията, но ефектът е нулев. Държавният представител не дава никаква информация относно ценообразуването в руската рафинерия”, каза още юристът.

Той допълни: „Аз лично съм го питал няколко пътни през последните месеци как точно ценообразува „Лукойл“, защото е публична тайна, че руската рафинерия ползва предимно руски нефт сорт „Урал“, който на борсата е с над 30 долара на барел по-евтин от сорт „Брент”. А цената на крайния продукт от „Лукойл“ е такава, все едно е формирана при борсовата цена за скъпия петрол, т.е тези 30 долара отиват някъде. Оскъпяването е  с над 1 лв. на литър и тези пари със сигурност не отиват в джоба на българските граждани“.

Той каза, че цените на горивата в момента са непазарни и най-лесният начин това да се види, е като се сравнят сходни данни: обменен курс лев/долар и сходни международни котировки на петрол сорт Брент. Адвокатът е на мнение, че акцизът и ДДС-то не са променяни повече от 10 години в тази сфера.

Славов коментира, че през 2012 дизелът беше 2.20 – 2.30лв за литър, сега е 3.50 – 3.60лв, но дори и тогава съществуваше подозрение, че цените пак са завишени с изкуствени маржове и се установи, че се дължи на квазимонополното положение при данъчните складове за горива. Това допринася за общия проблем. И все още „Лукойл“ контролира над 90% от складовете за бензин и около 80% от складовете за дизел.

Адв. Славов припомни сагата с укриването на тази информация отпреди 6 години: “Тези данни излязоха на светло след 2-годишни дела, които водих срещу Министерството на финансите, след отказ на Горанов ( Владислав Горанов, министър на финансите по времето на ГЕРБ, 2014-2020 година) да даде информация, поискана от народен представител. Че каква голяма тайна беше това, че да го крият и покриват?“

Той допълни, че след като тези данни са излезли, всички в България са разбрали, че там е проблемът – за да са пазарни и конкурентни цените, трябва дребните търговци да имат достъп до данъчен склад за гориво, но не може всеки, който иска да има достъп до такъв склад, да си го направи сам. Такъв склад струва 20-30 млн. лв., а поддръжката му също струва скъпо. Според него затова логичното е да се наеме такъв, но когато се окаже, че складосъдържателят е един, той спокойно може да заяви, че няма място и тогава за по-евтини горива няма данъчен склад.

Той припомни откъде тръгва проблемът: „Тези законови положения се приеха още по времето на ГЕРБ, но пораженията се виждат до ден днешен – много малки бензиностанции фалираха“.

Проблемът с „левчето отгоре“ се коментира вече месеци, а чак сега управляващите решиха да правят временна комисия, която да проучи проблема, отбелязва Славов.

Юристът каза още: „Защо чак сега я правят тази комисия, когато си отиват от властта? Тя няма време да заработи, камо ли да събере някаква информация. Но дори и да заработи, първото нещо, което трябва да направи, е да извика този наш представител и да види защо 5 години този човек не е дал един отчет какво става в „Лукойл”. Този човек трябва незабавно да бъде сменен.”

Трудно ли е да се контролира руската рафинерия и какво може да направи българската държава по въпроса? Има ли корупция и кой взима пари, за да си затваря очите за казуса с горивата? Как ще се внася и къде ще отива „кървавият“ петрол на Русия – вижте в разговора на водещия Владимир Таков с адв. Петър Славов.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img