fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:01:36
петък | 27.05.2022 | 09:01:36
15.8 C
София

Адриан Николов за NewsONE: Ако войната в Украйна продължи, инфлацията ще тръгне нагоре

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Адриан Николов е икономически анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ). Преди това е бил анализатор за Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), член на първите два изпълнителни борда на Българското либертарианско общество (БЛО). Завършил е магистратура по сравнителна политология в университета в Тарту, Естония. Интересите му днес са в областта на количествените изследователски методи и приложението им към проблеми в реалния живот, а основните сфери на изследване – различните фактори зад подоходното неравенство и въздействието на електронните инструменти за управление.

Г-н Николов, може ли да се говори за спекула на цените у нас?

  • На този етап аз не съм видял някакви признаци за наличие на спекула като пазарно поведение. По-скоро влошаването на международната ситуация и най-вече войната в Украйна е отговорна за инфлацията у нас. Големият двигател за покачващите се цени е цената на горивата. Те на практика са в основата на всичко.

Как се отразява цената на горивата върху крайния потребител?

  • Всяка стока, за да стигне до крайния потребител, в нея се калкулира цената на бензина. Това, което виждаме като цени в момента, всъщност е отложена инфлация отпреди кризата. B пocлeднитe двe гoдини нecигypнocттa ce пoвишaвa pязĸo, пopaди двa мнoгo paзлични фaĸтopa -пъpвият e ĸoвид ĸpизaтa и сегашната ĸpизa c вoйнaтa в Украйна.

Средногодишната инфлация в България ще достигне 10,4% тази година, сочи пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. Според Вас този процент може ли да се повиши?

  • Този процент беше очакван. Още повече, че в края на миналата година този процент беше 7-8 и то без наличие на военен конфликт в Европа. Много е трудно да се прогнозира в момента в дългосрочен план дали инфлацията ще се покачи. На практика всичко зависи от ситуацията в Украйна. Ако успеем да видим един край на военните действия до месец – два и в това число възстановяване на търговските взаимоотношения с Русия, нямаме основание да разсъждаваме в тази посока. Ако конфликтът обаче се закучи и санкциите срещу Русия останат, това ще изтласка инфлацията нагоре. Инфлацията за месец февруари надхвърли психологическата граница от 10%, но при храните ръстът бе с 14%, при транспорта – с цели 20%. Доколкото през целия месец март военните действия продължиха, и с тях – натискът на международните пазари на горива и храни, няма никакви основания да очакваме и промяна във факторите, поддържащи нарастването на цените.

Какви ще бъдат последиците от войната върху икономиката на България?

  • Най-често обсъждани последици от войната в Украйна е рязкото повишаване на цените на част от най-масово купувани стоки. В публичното пространство се чуха множество гласове в подкрепа на въвеждане на тавани за продуктите с най-бързо растящи цени или на тези от първа необходимост. Такава политика обаче може да доведе единствено до изчезване на стоките от рафтовете, но не и да облекчи бюджетите на домакинствата. Продължаването на войната запазва повишената несигурност на международните пазари, недостига на суровини и ръста на потребителските цени, а това все по-често ще предизвиква призиви към държавна намеса и тавани на цените.

Възможно ли е да настъпи рецесия у нас?

  • Ако войната продължи, напълно е възможно да настъпи рецесия у нас.
- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук