fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 21:18

САЩ и Русия разговарят за Украйна на 10 януари

НА 12, 12 и 13 януари Русия ще води преговори в различни формати за деескалация на напрежението с Украйна и Запада

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Представители на САЩ и Русия ще проведат разговори в областта на сигурността на 10 януари. Фокус на двустранната среща ще бъде напрежението по украинската граница и засилената военна активност на Кремъл в района.

Говорител на администрацията на президента Джо Байдън обясни, че два дни след планираната среща, Москва ще продължи разговорите по тези теми в по-широка преговорна рамка с представители на НАТО, а на 13 януари е планирано още едно такова събиране, но във формат Русия-САЩ-европейски страни.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков потвърди датите и заяви, че се надява разговорите със САЩ в Женева да дадат нови гаранции за сигурността на страната му.

Основното притеснение и искане на Москва е НАТО да спре разширяването си на изток, което Кремъл определя като “въпрос на живот и смърт”.

Срещата във формат НАТО-Русия на 12 януари ще се проведе в Брюксел, а разговорите на европейските страни и САЩ с преговорните екипи на Кремъл, определени за 13 януари, ще бъдат във Виена.

От страна на САЩ и Европейската комисия вече беше заявена готовност за налагане на икономически санкции, ако Русия влезе с военна сила в Украйна.

“Когато седнем да говорим, Русия може да представи своите опасения и ние ще представим своите. Няма обаче да бъдат взимани решения за Украйна без участието на Украйна”, заяви високопоставен неназован говорител на Белия дом.

“Има преговорни зони, където можем да постигнем прогрес и такива, в които преобладава несъгласието ни един с друг. Това е дипломацията”, допълни той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img