8.12.2022 | четвъртък | 01:06

САЩ и Русия разговарят за Украйна на 10 януари

Публикувано:

Сподели поста:

Представители на САЩ и Русия ще проведат разговори в областта на сигурността на 10 януари. Фокус на двустранната среща ще бъде напрежението по украинската граница и засилената военна активност на Кремъл в района.

Говорител на администрацията на президента Джо Байдън обясни, че два дни след планираната среща, Москва ще продължи разговорите по тези теми в по-широка преговорна рамка с представители на НАТО, а на 13 януари е планирано още едно такова събиране, но във формат Русия-САЩ-европейски страни.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков потвърди датите и заяви, че се надява разговорите със САЩ в Женева да дадат нови гаранции за сигурността на страната му.

Основното притеснение и искане на Москва е НАТО да спре разширяването си на изток, което Кремъл определя като „въпрос на живот и смърт“.

Срещата във формат НАТО-Русия на 12 януари ще се проведе в Брюксел, а разговорите на европейските страни и САЩ с преговорните екипи на Кремъл, определени за 13 януари, ще бъдат във Виена.

От страна на САЩ и Европейската комисия вече беше заявена готовност за налагане на икономически санкции, ако Русия влезе с военна сила в Украйна.

„Когато седнем да говорим, Русия може да представи своите опасения и ние ще представим своите. Няма обаче да бъдат взимани решения за Украйна без участието на Украйна“, заяви високопоставен неназован говорител на Белия дом.

„Има преговорни зони, където можем да постигнем прогрес и такива, в които преобладава несъгласието ни един с друг. Това е дипломацията“, допълни той.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС