fbpx
More

  Предлагат и училищният превоз да използва бус лентите

  Това може да се случи преди Коледа

  И училищният транспорт да може да използва бус лентите. Това може да се случи с изменение в Наредбата, касаеща организацията на движението. По този начин след месец и половина училищните автобуси ще могат също да се движат в тях. Това анонсира пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

  По негови думи в момента в града се движат около 100 училищни автобуса, които превозват около 2000 деца към класната стая и обратно.

  „Целта ни е с тази мярка да подобрим качеството на живот като спестим време на децата и на техните родители. При курс в две посоки, планираме да имаме намаление с около поне 20%“, обясни той.

  Георгиев коментира, че се надява все повече родители да изберат този вариант за своите деца, но след като видят и се уверят, че по този начин те ще стигат по-бързо до училище. По думите му това предложение ще доведе и до намаляване на трафика в града.

  Той уточни, че са направили симулации, които показват, че движението на училищния транспорт в бус лентите няма да доведе до задръствания и претоварване и подчерта, че те все пак ще се движат в два интервала от време.

  С цел да не се допускат злоупотреби от недобросъвестни превозвачи, Общината ще въведе регистър,  който ще бъде свързан с МВР. В него всички регистрационни номера на този вид транспорт ще бъдат вкарани.

  Именно по този начин униформените няма да глобяват тези превозни средства, които се движат в бус лентите.