3.12.2022 | събота | 05:18

Новото правителство ще анализира защо КЕВР вдига цената на тока

Публикувано:

Сподели поста:

Кабинетът започва експресен анализ на формирането на цените на електроенергията, газта и водата от енергийния регулатор. Това обяви новият премиер на България Кирил Петков след първото правителствено заседание на Министерски съвет.

„До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно е предложението на КЕВР, защо точно сега се случи и да предприемем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение”, заяви Петков пред журналисти.

Другата спешна задача, с която правителството ще се занимае, е свързана с последиците от наводненията в южна България.

„Още утре ще поканим областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали да ни дадат точна и ясна представа за всички щети и да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде, за да може държавата да се погрижи за пострадалите”, посочи Петков.

На първото правителствено заседание е била обсъдена възможността „зеленият сертификат“ да стане задължителен за хората, които посещават сградите на политическите институции в страната.

„До четвъртък ще направим правен анализ как да въведем подобна мярка и първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. Ще погледнем как този пример може да бъде разпространен из цялата държавна администрация. Въпросът е как да го направим максимално ефективно и ще анализираме как стои юридическата страна на въпроса. Ясно заявихме и че неваксинираните трябва да имат достъп до министерствата. Ще решим точната форма”, каза Петков.

Той посочи, че държавната администрация трябва да бъде под същия аршин, както е бизнесът и припомни споделената от него статистика пред парламента вчера, че по нива на ваксинация страната е зад Таджикистан и Пакистан.

„Средното ниво в ЕС е 70%. Не виждам причина защо да не се стремим към това средно ниво”, коментира премиерът.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...