2.12.2022 | петък | 00:30

„Демократична България“: Страната ще е различна само след година, ако изпълним заложеното от преговорите

Публикувано:

Сподели поста:

Формирането на редовно правителство този път ще е по-лесно, защото всички преговарящи са наясно, че няма друг изход. Това заяви Христо Иванов в началото на консултациите на „Демократична България“ с президента Румен Радев. Председателят на демократите в оставка обяви, че участието на ДБ в бъдещата властова конфигурация цели конституционна промяна.

„Надяваме се, че този път преговорите за кабинет ще имат успех. Това управление трябва да бъде дълбока трансформация на разбирането как се упражнява властта. Важно е, че първата характеристика на мнозинсството е, че ще функционира без ДПС и ГЕРБ. Тази карантина,в която трябва да се постави управлението на страната от носителите на корупционния вирус е важна. Следващата възможност е рестарт на прокуратурата и ВСС“, каза Иванов пред държавния глава.

От „Демократична България“ заявиха, че едва ли може да се очакват радикални реформи от новата коалиция, защото между формациите все пак тлеят известни различия. Въпреки това демократите са оптимисти, че обсъдените политики в хода на преговорите могат да дадат напълно нов облик на България в рамките на следващата 2022 г.

„С вота си към вас, гражданите показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита и пресичане на злоупотребите с власт. Пред вас стои отговорността да поемете ангажименти за върховенство на правото и модернизация на страната“, обърна се президентът Румен Радев към представителите на партията.

Държавният глава допълни, че системните проблеми в държавата трябва да намерят решение по най-добрия начин с помощта на бъдещото правителство и даде за пример борбата на служебния кабинет с купения вот.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.6 ° C
2.8 °
0.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
чт
2 °
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху