fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 03:59

Над 5 милиона души от населението на България са преброени

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Към 4-ти октомври са преброени 2 771 000 лица от преброители, а 2 404 000 са се преброили електронно. Общият брой на преброените към вчера е 5 176 000 лица, което съставлява 74,8% от населението. Това отчете на брифинг директорът на дирекция “Демографска и социална статистика” в Националния статистически институт Магдалена Костова.

Тя посочи, че най-добре върви процесът с преброители в Северозападна България – Видин, Враца, Ловеч, Монтана, където имаме над 85% преброено население и подчерта, че там има малко преброили се електронно.

“Други области, в които имаме над 85% преброени от преброители лица, са Русе, Велико Търново, Перник и Кюстендил. Имаме 36 общини, в които имаме над 90% електронно преброени лица. Те пак са предимно в Северозападна България, Северна България и в Благоевград, от южните области. Отделно имаме пак 36 общини, в които имаме под 60% преброено население, което е незадоволително. Тези общини са в област Бургас, Пазарджик, София-област, Стара Загора, Смолян и Сливен”, посочи тя.

По отношение на София, Костова отчете, че отличници по преброяване с преброители са районите “Панчарево”, “Красна поляна” и “Банкя”.

“Най-зле е ситуацията в “Средец”, “Студентски” и “Триадица”, каза тя и добави, че в тези райони преброените на хартия са под 3%, като там имат и най-голям проблем с преброителите.

От думите на председателя на НСИ Сергей Цветарски стана ясно, че много наети преброители са се отказали да посещават адреси заради епидемичната обстановка, въпреки че са осигурили лични предпазни средства, както и възможност да се ваксинират. Въпреки това няма да искат от правителството ново удължаване и крайният срок да остане 10 октомври.

“В София не ни достигат около 600 преброителя. Те би трябвало да преброят около 1300 участъка. Продължаваме да търсим и други начини, за да отговорим на очакванията на хората”, заяви той.

Цветарски коментира, че хората, които още не са посетени от преброител, най-вероятно ще бъдат посетени в идните дни, тъй като един човек не може да обходи района си за един ден.

“В случай, че хората не бъдат посетени от преброител, те могат да се обърнат към един от 40 временни центрове за преброяване, които разкрихме. Не само тук в София, не само в НСИ, а по общините в София и също така в областните градове”, посочи председателят на НСИ.

Цветарски обясни, че преброителната карта може да бъде изтеглена от сайта на преброяването. Всеки може да я я попълни и да я изпрати сканирана по мейл, да я донесе на място в НСИ или да я изпрати по пощата.

По отношение на уникалните кодове от електронното преброяване, той поясни, че хората не е нужно да търсят преброителя си, за да му предадат кода си.

„Самият проброител ще ги намери и ще им се обади, и то само в случай, че трябва да уточнят някои неточности и разминавания с информацията, която се съдържа в този код. Това е именно адресът, на който лицето постоянно живее и откъдето се е преброило”, заяви той и разкри, че има доста такива случаи.

Председателят на НСИ коментира, че при липса на необходимост да се уточняват данни, хората няма нужда да ходят до центровете, за да оставят кода си и трябва да са спокойни, че преброилите се електронно са изпълнили своето задължение.

Той каза още, че хората, които не са преброени, не бива да се притесняват. Според него те няма да попаднат в постоянното население на България, защото не са посетени от преброител.

НСИ: В Пернишко стрелят по преброителите | NewsONE

“Тези, които по обективни причини останат непреброени, защото не са посетени от преброител, те няма да бъдат глобявани. Глоба ще има само за хора, които целенасочено и активно действат срещу преброяването или се отнасят грубо с преброителите, както в с. Ярджиловци, където мъж е произвел изстрел срещу наш представител”, коментира Цветарски.


- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img