fbpx
More

  6 вековни дървета у нас са обявени за защитени

  3 от тях се намират в Асеновград

  Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов издаде заповед за защита на шест вековни дървета. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

  3 от тях се намират в Асеновград и са от вида източен чинар (Platanus orientalis) –  вековно дърво на близо 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,16 м; вековно дърво също на приблизително 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,28 м, както и вековно дърво на 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 4,75 м. Предложението за обявяване на тези вековни дървета е внесено в екоинспекцията в  Пловдив от община Асеновград.

  Други две вековни дървета са от вида орех (Juglans regia). Те се намират в Павел баня, област Стара Загора. Едното е на приблизителна възраст 100 години, с височина 18 м, обиколка на ствола 4,20 м, намира се в землището на село Тъжа, като предложението за обявяване е внесено в РИОСВ – Стара Загора от частно лице. Второто е на възраст над 180 години, с височина 13 м, обиколка на ствола 4,10 м, намира се в землището на село Турия и предложението за обявяването му за защитено е внесено от Асоциация на парковете в България.

  В заповедта на министъра е включено и вековно дърво на столичната улица „Джеймс Баучер“. То е от вида летен дъб (Quercus robur). Дървото е на приблизително 200 години, с височина 15 м, обиколка на ствола в основата 3 м. Предложение за обявяването му за защитено е внесено в екоинспекцията в София от администрацията на район „Лозенец“, предаде БТА.

  От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) посочват, че с обявяването на шестте дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. След публикуване на заповедта в Държавен вестник, дърветата ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

  Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ, подчертават от ведомството. Голяма част от тези дървета, които се отличават със забележителни форми и размери, устояли са на времето и природните стихии, са се съхранили благодарение на ангажираността и общественото съзнание на местните общности, уточняват още оттам.