fbpx
More

  6 милиона посетители и 235 милиона евро приходи от Триумфалната арка на Кристо

  За 16 дни инсталацията е привлякла 4 пъти повече туристи, отколкото традиционно за цяла година

  Приблизително 6 милиона туристи и парижани са посетили опакованата Триумфална арка в Париж. Инсталацията, чието разглобяване започна в началото на октомври, бе мечтаният проект на Кристо, който неговият племенник – Владимир Явашев, осъществи година след смъртта му, съобщава Club Z.

  Приходите за френската столица се изчисляват на около 235 милиона евро.

  Снимка: Личен архив

  Данните за броя посетители на опакования монумент са на Paris Convention And Visitors Bureau – организация, чиято дейност е свързана с популяризирането на френската столица като туристическа дестинация.

  От тях става ясно, че благодарение на проекта на Кристо и Жан-Клод, за 16 дни Триумфалната арка е привлякла 4 пъти повече туристи, отколкото традиционно за цяла година.

  Припомняме, че монументът е посветен на французите, жертвали живота си за независимостта на родината си. За негова рождена година се приема 1836. Триумфалната арка е разположена в центъра на площад “Шарл дьо Гол”.

  Снимка: Личен архив

  Опакованата в продължение на 16 дни Триумфална арка е привлякла почти 6 милиона души, а други около 685 милиона по света са следили проекта на Кристо и Жан-Клод по различни медии.

  Творбата бе достъпна без ограничения, билети или резервации и дори почитатели и любопитни бяха призовани да докоснат материята и въжетата, с които бе опакован един от най-големите символи на Франция и Европа.

  Ан Идалго, кмет на френската столица, коментира, че произведението на Кристо и съпругата му е предизвикало “изключителен ентусиазъм” и това е “голяма почит към тези творци, които с техния малко луд проект, зарадваха всички, които обичат Париж”.

  “Ето така нашата столица непрекъснато преоткрива себе си и предоставя цялото си пространство за съзидателност и творческа свобода”, допълва тя.

  Снимка: Личен архив

  Близо 350 души са посрещали посетителите и са раздавали безплатни парчета от тъканта за опаковане. Повечето са били от Франция, но са представлявали 20-ина различни националности и са говорели на френски, английски, италиански, испански, немски, български, китайски и японски.

  Владимир Явашев, директор на проекта, благодари за ентусиазма и отдадеността на работници и партньори, както и на президента Еманюел Макрон, на Ан Идалго и Филип Белавал, директорът на института за национални паметници на Франция.

  Според туристическото бюро на Париж около 3.2 млн. души от посетилите арката с били туристи, отседнали в района или преминаващи през града за няколко часа, а 1.1 милиона са дошли специално заради творбата.