26.11.2022 | събота | 21:51

6 милиона посетители и 235 милиона евро приходи от Триумфалната арка на Кристо

Публикувано:

Сподели поста:

Приблизително 6 милиона туристи и парижани са посетили опакованата Триумфална арка в Париж. Инсталацията, чието разглобяване започна в началото на октомври, бе мечтаният проект на Кристо, който неговият племенник – Владимир Явашев, осъществи година след смъртта му, съобщава Club Z.

Приходите за френската столица се изчисляват на около 235 милиона евро.

Снимка: Личен архив

Данните за броя посетители на опакования монумент са на Paris Convention And Visitors Bureau – организация, чиято дейност е свързана с популяризирането на френската столица като туристическа дестинация.

От тях става ясно, че благодарение на проекта на Кристо и Жан-Клод, за 16 дни Триумфалната арка е привлякла 4 пъти повече туристи, отколкото традиционно за цяла година.

Припомняме, че монументът е посветен на французите, жертвали живота си за независимостта на родината си. За негова рождена година се приема 1836. Триумфалната арка е разположена в центъра на площад „Шарл дьо Гол“.

Снимка: Личен архив

Опакованата в продължение на 16 дни Триумфална арка е привлякла почти 6 милиона души, а други около 685 милиона по света са следили проекта на Кристо и Жан-Клод по различни медии.

Творбата бе достъпна без ограничения, билети или резервации и дори почитатели и любопитни бяха призовани да докоснат материята и въжетата, с които бе опакован един от най-големите символи на Франция и Европа.

Ан Идалго, кмет на френската столица, коментира, че произведението на Кристо и съпругата му е предизвикало „изключителен ентусиазъм“ и това е „голяма почит към тези творци, които с техния малко луд проект, зарадваха всички, които обичат Париж“.

„Ето така нашата столица непрекъснато преоткрива себе си и предоставя цялото си пространство за съзидателност и творческа свобода“, допълва тя.

Снимка: Личен архив

Близо 350 души са посрещали посетителите и са раздавали безплатни парчета от тъканта за опаковане. Повечето са били от Франция, но са представлявали 20-ина различни националности и са говорели на френски, английски, италиански, испански, немски, български, китайски и японски.

Владимир Явашев, директор на проекта, благодари за ентусиазма и отдадеността на работници и партньори, както и на президента Еманюел Макрон, на Ан Идалго и Филип Белавал, директорът на института за национални паметници на Франция.

Според туристическото бюро на Париж около 3.2 млн. души от посетилите арката с били туристи, отседнали в района или преминаващи през града за няколко часа, а 1.1 милиона са дошли специално заради творбата.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...