fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:18

6.1 по Рихтер разлюля Кипър, предупреждават за възможно цунами

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Земетресение със сила 6.1 по Рихтер беше регистрирано в Кипър тази нощ. Трусът е с дълбочина 2 километра навътре в Средиземно море и е усетен в Турция, Египет и Израел.

Първата информация на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център бе за сила от 6.5 по Рихтер.

Към момента няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Началникът на Геоложката служба на Кипър Христодулос Хаджигеоргиу съобщи пред телевизия “Сигма”, че Европейската система за ранно оповестяване е издала предупреждение за опасност от цунами край бреговете на острова.

Той допълни, че вторичните трусове вероятно ще продължат няколко месеца, като не са изключени и такива с магнитут 5.0 по Рихтер .

Епицентърът на земетресението е в Средиземно море, в непосредствена близост до острова – само на 50 км западно от град Полис Хрисохус, на дълбочина от 25 км.

Графика: Sigmalive.com

До 5.30 ч. сутринта са регистрирани серия от вторични трусове с максимален магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер, отбелязва Геоложката служба на Кипър.

Кипър се намира във вторична зона, застрашена от земетресения, но трусове с такава сила са рядкост. Най-силното земетресение в близкото минало бе с магнитуд 6,8 през 1996 г., като при него загиват двама души.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img