fbpx
More

  5000 вместо 1000 лв. за свободата на Расате

  Софийският апелативен съд промени размера на гаранцията на кандидатът за президент

  Кандидат-президентът Боян Станков, по-известен с фамилията Расате, ще трябва да плати 5000 вместо 1000 лв. парична гаранция, реши Софийският апелативен съд.

  Той беше обвинен на 3 ноември за това, че с още няколко души е нахлул и потрошил имущество в център на ЛГБТ-общността в София. По време на нападението е ударена и млада жена в центъра, строшени са мебели и техника.

  На 5 ноември Расате беше освободен срещу гаранция от 1000 лева, след като срещу него бяха повдигнати две обвинения – за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда.

  В съдебната зала тогава той заяви: “Не се признавам за виновен. Системата е скапана. Долу демокрацията!”.

  При повдигането на обвиненията от прокуратурата уточниха, че кандидатът за държавен глава е отведен принудително в СГП, след като не е открит на адресите си.

  “Няма причина да извършвам ново престъпление, няма опасност да се укрия. Надявам се съдът да потвърди настоящата мярка за неотклонение”, заяви пред съдебния състав Расате.

  Според съда мярката парична гаранция от 1000 лв. е прекалено лека, а размерът – нисък. Освен това участието му в политическия живот и фактът, че е кандидат за президент, не е фактор, заради който изискванията към поведението му трябва да бъдат занижени.

  Посланиците на 11 държави в България остро осъдиха нападението.