fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:34

50 000 души повече са посетили Софийския зоопарк през миналата година в сравнение с 2020-та

Въпреки кризата зоологическата градина не спря да подобрява условията за животните

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Над 350 000 души са посетили Зоологическа градина-София през 2021-а година, което е с 50 000 повече в сравнение с 2020-та, съобщават от Столичната община. Това продължава да утвърждава зоопарка като любимо място за разходки на софиянци и гостите на столицата.

Независимо от здравната и икономическа кризи, които се отразяват на всички сектори, през 2021-а продължи обновлението на зоопарка. 

“Имаме напълно реконструирани три детски площадки в зоопарка. Завършихме новата експозиция за бърнести мечки, която е проектирана по световни стандарти и вече е новият дом за бърнестата мечка Шрея, която пристигна от Сингапур. Изцяло бе обновена експозицията с нутриите, а в Екологичния център към зоопарка бе създадена нова експозиция, представяща лалугерите, които са застрашен вид в българската природа”, коментира директорът на “Зоологическа градина – София” ланд. арх. Добромир Бориславов.  

За последната година софийският зоопарк получи много нови животни по линия на международния зоопарков обмен и от Европейската програма за защитени видове (EEP). След близо 2-годишна активна работа, зоопаркът се сдоби с женската бърнеста мечка Шрея, която пристигна от Сингапурския зоопарк след 50 часово пътуване, за да бъде партньорка на мечока Лиам. Двете животни са част европейска програма за размножаване.    

На снимката: женската бърнеста мечка Шрея
Снимка: Зоопарк- София

Сред новите видове са тревопасният такин – азиатски вид, който се отглежда за пръв път в България, екзотичните червени ибиси, кукабура и птици носорози-тръбачи и двойка златоръки тамарини – колоритни южноамерикански маймунки, както и група от четири ръждивоврати кенгура.

Колекцията на зоопарка бе обогатена и със стадо от четири млади двугърби камили, кинкажу, мармозетка–джудже и сервал. В края на годината пристигнаха и дългоочакваната двойка черни лешояди.

Птиците бяха предоставени от Фонда за дива флора и фауна, за да се подкрепят дейностите по проекта “Светло бъдеще за черния лешояд”. Те са оформена двойка, която се очаква да се размножи, а поколението й да може да бъде пуснато в българската природа.

През изминалата година Зоологическата градина има и много успехи в размножаването на различни видове.

“В сектор “Примати” се родиха котешки лемурчета, качулато капуцинче и мармозетка – джудже.

От тревопасните животни се размножиха антилопите кафяво личи и кана, виетнамските петнисти елени сика, огърличестите пекарита, гривестите козирози и ламите. При дребните хищници се родиха малки в семействата на азиатските късоноктести видри, сурикатите, еноти и носатите мечета.

“В сектор “Птици” се излюпиха 5 белошипи ветрушки – застрашен вид, които са включени в размножителна програма за възстановяване на вида в България, красиви черни лебедчета”, каза Бориславов.

Софийския зоопарк отбеляза своя 133 рожден ден през май 2021 г. с уникалната изложба “Застрашени животни в Софийския зоопарк”. 

Снимка: Зоопарк-София

Беше проведена и кампания за събиране на капачки от посетителите, като бе проведена и арт-работилница “Мозайкап”, в която се включиха много от тях и бе направена мащабна мозайка от капачки, изобразяваща слон. Останалите капачки бяха предадени за рециклиране на инициативата “Капачки за бъдеще”. 

Въпреки пандемията продължиха и образователните дейности и природозащитни кампании в зоопарка.

На голям интерес се радваха онлайн Лятното зооучилище, в което се включиха над 300 деца от България и чужбина. В съвместна инициатива между Зоопарка и Японското посолство бе възстановена и обновена японската градина в парка.

През новата 2022-а година Зоологическа градина – София ще продължи да развива дейността си в посока участие в международни консервационни програми за редки и застрашени видове.

Предвидени са и нови образователни и природозащитни експозиции и кампании, които да повишат екологичното самосъзнание на посетителите, които могат да посетят зоопарка винаги, тъй като той работи без почивен ден. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img