28.11.2022 | понеделник | 02:48

5 неща, които е малко вероятно да знаете за Хелoуин

Публикувано:

Сподели поста:

Смята се, че Хелoуин е най-комерсиалният празник в света, след традиционната Коледа за християните. И като такъв, той често пъти става основна тема на полемични разговори. Трябва ли да бъде отбелязван…или може би е твърде опасен проводник на чуждо културно влияние? В България, както и в други страни, този дебат завладява социалните мрежи в последната седмица на октомври. И все пак, знаем ли всичко за празника на Вси Светии?

Нека да оставим легендите за утре. Тогава ще си припомним историята за измамника Джак, за тиквата, за всичко онова, което провокира въображението на едни и негативизма на други. Днес ще ви запознаем с 5 факта, свързани с Хелоуин, за които е малко вероятно да сте подозирали.

Знаете ли, че…

1.Знаете ли, че думата вещица идва от староанглийски? Е, вече знаете. Още по-интересно е значението на думата. Буквално преведено, тя означава „мъдра жена“.

Old wise woman, Buried Moon, watercolor and colored pencil | Witch art,  Surreal art, Magical art

2. Знаете ли, че издълбаването на тиква и оформянето на образ има състезателен характер за време? Да, човекът, който издълбал лице на тиква най-бързо, се казва Стив Кларк. Той е успял да превърне зеленчука в оранжево лице за впечатляващите 24 секунди и 3 стотни.

Q&A: Steve Clarke
Стив Кларк

3. Знаете ли, че ако сте под 13 години и живеете в Белвил, щата Мисури, имате изключително редкия шанс да не може да поискате бонбон на вратата на непознат? Закон в града забранява на лица под 13 години да поискат лакомство по време на Хелoуин.

Is Trick or Treating Safe? Expert Tips for Halloween Fun That's COVID-Safe  | PEOPLE.com

4. Знаете ли, че Хари Худини – един от най-известните и загадъчни илюзионисти, живели някога, умира в нощта на Хелоуин през 1926 г. Смята се, че до ден-днешен никой не е успял да повтори фокусите му.

Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини | Sanovnik.bg

5.Знаете ли, че в Салем, Масачузетс, и Анока, щата Минесота, са самопровъзгласилите се световни столици на Хелоуин? Каквото и да значи столица на Хелоуин…

Anoka, 'Halloween Capital Of The World,' Set To Host 101st-Annual Festival  – WCCO | CBS Minnesota

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...