fbpx
More

  5 неща, които е малко вероятно да знаете за Хелoуин

  Той се счита за най-комерсиалния празник след Коледа

  Смята се, че Хелoуин е най-комерсиалният празник в света, след традиционната Коледа за християните. И като такъв, той често пъти става основна тема на полемични разговори. Трябва ли да бъде отбелязван…или може би е твърде опасен проводник на чуждо културно влияние? В България, както и в други страни, този дебат завладява социалните мрежи в последната седмица на октомври. И все пак, знаем ли всичко за празника на Вси Светии?

  Нека да оставим легендите за утре. Тогава ще си припомним историята за измамника Джак, за тиквата, за всичко онова, което провокира въображението на едни и негативизма на други. Днес ще ви запознаем с 5 факта, свързани с Хелоуин, за които е малко вероятно да сте подозирали.

  Знаете ли, че…

  1.Знаете ли, че думата вещица идва от староанглийски? Е, вече знаете. Още по-интересно е значението на думата. Буквално преведено, тя означава “мъдра жена”.

  Old wise woman, Buried Moon, watercolor and colored pencil | Witch art, Surreal art, Magical art

  2. Знаете ли, че издълбаването на тиква и оформянето на образ има състезателен характер за време? Да, човекът, който издълбал лице на тиква най-бързо, се казва Стив Кларк. Той е успял да превърне зеленчука в оранжево лице за впечатляващите 24 секунди и 3 стотни.

  Q&A: Steve Clarke
  Стив Кларк

  3. Знаете ли, че ако сте под 13 години и живеете в Белвил, щата Мисури, имате изключително редкия шанс да не може да поискате бонбон на вратата на непознат? Закон в града забранява на лица под 13 години да поискат лакомство по време на Хелoуин.

  Is Trick or Treating Safe? Expert Tips for Halloween Fun That's COVID-Safe | PEOPLE.com

  4. Знаете ли, че Хари Худини – един от най-известните и загадъчни илюзионисти, живели някога, умира в нощта на Хелоуин през 1926 г. Смята се, че до ден-днешен никой не е успял да повтори фокусите му.

  Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини | Sanovnik.bg

  5.Знаете ли, че в Салем, Масачузетс, и Анока, щата Минесота, са самопровъзгласилите се световни столици на Хелоуин? Каквото и да значи столица на Хелоуин…

  Anoka, 'Halloween Capital Of The World,' Set To Host 101st-Annual Festival – WCCO | CBS Minnesota