30.11.2022 | сряда | 03:05

5 места в родопското село Гела, които са истинска машина на времето

Публикувано:

Сподели поста:

Ако душата е мястото, откъдето извира най-голяма сила, то душата на Родопите е в село Гела. Това е нейният енергиен център. На повече от 1400 метра надморска височина, пръснато по извивките на планината, „се усмивка“ село Гела (бел. ред. Гела означава „усмивка“). Това е и едно от най-слънчевите места в Европа със своите над 280 слънчеви дни годишно! Тук есента е пищна и щедра, затова не пропускайте да посетите тези пет вдъхновяващи местенца още сега.

Църквата „Св. Богородица“

Кацнала на хълма, като бяла лястовица на вярата, е църквата „Св. Богородица“. Забелязва се още на влизане в селото. Тясна и стръмна пътечка води към двора ѝ. През есента плод в него дават изумително сладки ябълки, а гледката е омайваща – Гела във всичките ѝ багри. Църквата „Св. Богородица“ е по-новият храм в селото. Старият е „Св. Троица“ и се намира след последните къщи на Гела, в посока Илинденски поляни, където всяко лято се провежда традиционното гайдарско надсвирване.

Снимка: Боряна Кръстева

Ранновизантийска базилика

Тя се намира точно срещу църквата „Св. Троица“. Базиликата е част от голям религиозен комплекс, който е бил най-високо разположеният в Югоизточна Европа – на цели 1485 метра. Според археологическите проучвания базиликата е изградена през V век и е била най-голямата и богато украсена в тази част на планината. Историците предполагат, че е опожарена през втората половина на VI век. Днес от нея са запазени само основите, които все пак дават ясна представа колко голям и значим е бил този храм.

Снимка: Боряна Кръстева

Аязмото при параклис „Св. Пророк Илия“

„Св. Пророк Илия“ е най-старият параклис в селото, издигнат за първи път още през IV век, на прочутите Илинденски поляни над селото. Построен е върху основните на древно светилище. През 1881 г. е извършен мащабен ремонт, а преди няколко години параклисът е изцяло изографисан от Зограф Никола Беевски от Гела.

Снимка: Боряна Кръстева

Край святото място извира лековит извор (аязмо), където и до днес хора търсят изцеление за болестите и мъките си. Местните разказват, че водата е помогнала на безброй хора и вярват в нейната целителна сила.

Столетният бор от Атон

До параклиса „Св. Пророк Илия“, освен аязмото, има още нещо необичайно. Това е борът, донесен и посят от атонски монаси преди повече от 360 години! Дървото не прилича на боровете, които сме свикнали да виждаме в нашите гори. Стволът и клоните му са усукани в здрава прегръдка. Той е като привидение сред околния пейзаж. В миналото Гела е бил важен духовен център, така че визитите на монаси от Атон не са били нещо необичайно за разлика от дървото, което са оставили след себе си. Докоснете се до него и усетете невероятната енергия, която излъчва.

Снимка: Боряна Кръстева

Връх Турлата

От столетния бор се разкрива панорамна гледка към село Гела и един необичаен връх, който се издига над ширналите се родопски извивки. Това е връх Турлата (1822 м). Заради необичайната си форма, изглежда така, сякаш е допълнително поставен в пейзажа. Тя става причина за интересни легенди, родени от местния фолклор. Едни от тях разказват, че под върха има кухина, водеща към подземни тунели; други, че това е пирамида, скрита под тонове пръст, а трети са още по-смели и оприличават връх Турлата на заровен древен космически кораб.

Снимка: Боряна Кръстева

Легенда за магарето, превзело крепостта

Ако съберете сили да изкачите връх Турлата, ще видите останки от едноименната крепост, издигната през X век. Предвид местоположението си, тя е била много трудна за превземане. По-впечатляващото е, че до нея е имал изграден водопровод, който я захранвал с прясна вода.

Когато османските завоеватели нахлуват по тези земи, се сблъскват с недостъпната крепост. Те обаче използват хитрост, за да я превземат. Взимат едно магаре и в продължение на няколко дни го хранят със сол. Животното толко ожаднява, че започва да рине почвата в търсене на вода. Намира глинените тръби на водопровода, които водят към крепостта. Османците спират водата и скоро след това Турлата пада в ръцете им. Днес на върха са останали съвсем малко свидетелства от величествената крепост, но легендите за нея и до днес се разказват в селото.

Гела е като истинска машина на времето, по кривите ѝ улици звучат спомени от миналото. Селото пази места, които още напомнят за хората, стъпвали по тази земя много преди нас.

Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...