fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:27:04
петък | 20.05.2022 | 00:27:04
11.3 C
София

5 места, където да се скриете от хората

Малко познати дестинации за истински пътешественици

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Понякога пътуването е бягство от ежедневието, рутината, дори от хората. Време, което да прекарате сами със себе си или да споделите с още някой приключенец. Момент за размисъл и връзка с природата. Ако търсите малко познати дестинации, далеч от хората, тези пет ще ви харесат.

Хижа Соколна

На 1350 м. надморска височина, в Национален парк Централен Балкан, се намира хижа Соколна. Масивната ѝ сграда като бяла лястовица се свива в прегръдката на планината. Пътят от село Габарево до нея е най-краткият – около 2 часа и 30 минути в едната посока. Преминава през пищни гори, вие се покрай пропасти и е само изкачване, затова няма да видите много ентусиасти по него. Най-основателната причина да се изкачите на такава височина е гледката и възможността да останете насаме с планината.

Алпийски заслон „Орлово гнездо“

Хващате влака от София и след има-няма час сте на гара Лакатник. Огледайте скалите в Искърското дефиле, щом пристигнете, и ще видите малка червена къщичка. Това е алпийски заслон „Орлово гнездо“, който се е превърнал в емблема на Лакатнишките скали още през 1938 г. Заслонът лесно се забелязва от гарата, но изкачването до него е малко по-трудно. Става само по въже. Районът около Лакатник е притегателен пункт за катерачи, пещерняци и пешеходни туристи. Трябва да имате необходимите умения и екипировка, за да се приютите в алпийския заслон, което автоматично го прави чудесно място за уединение.

Римски мост на 19 века

Докато сме още на тема влакове, ви качвам на влака за село Дъбово, област Стара Загора. На 5 км от него, в Дъбовския проход (Боаза) се намира стар римски мост на цели 19 века! Построен е при управлението на император Траян (98 – 117 г.) като част от римската пътна мрежа, която следва старопланинските пътища, прекарани от времето на траките.

Мостът се протяга над планинска река, приток на р. Тунджа. Той се намира на разклонение на пътната артерия, която свързва древния град Никополос ад Иструм (до днешното село Никюп, Велико Търново) с Августа Траяна (днешна Стара Загора).

Рядко ще срещнете друг пътешественик, особено през зимата. Ако продължите нагоре по пътя, ще стигнете до изоставената сграда на най-голямата белодробна болница на Балканите в село Радунци!

Снимка: Боряна Кръстева

Скална арка Котката

В полите на Стара планина, откъснато от други населени места, се намира село Ясеново. В края му започва туристическа пътека с жълта маркировка, която води до скална арка Котката, позната и с името Халката. Пътеката е много лека и без проблем ще я извървите за 20-30 минути. В това село обаче рядко се срещат туристи, така че ще се насладите на времето сред природата в пълно уединение.

Скалната арка е висока около 10 метра. Намира се от дясната страна на скалното ждрело над село Ясеново. Пътеката ще ви изведе малко над нея, но ако искате да я видите в пълната ѝ прелест, осмелете се да слезете под арката.

Костадинов скален манастир

Горска пътека, а след това стръмна стоманена стълба води до Костадиновия манастир край село Осмар до Велики Преслав. Той е най-големият и добре съхранен от Осмарските скални манастири. Създаден е по времето на Второто българско царство от монаси – исихасти. Те живеели като отшелници, далеч от изкушенията на светския живот.

Макар до светата обител да има изграден маршрут, тя си остава все така откъсната и слабо посещавана. Едва ли има по-добро място, където да се скриете от хората и да останете по-близо до себе си!

- Реклама -spot_imgspot_img
Боряна Кръстева
Боряна Кръстеваhttp://www.newsone.bg
Боряна Кръстева е журналист с богат опит в дигиталните медии. От 2014 г. поддържа „Пътеписаници“ – личен блог за пътешествия. Автор е на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици“, в която вдъхновява да опознаем родината през местните легенди и фолклор. През 2018 г. е лектор на TEDxStaraZagora. Завършва „Журналистика“ и „Реклама и публична комуникация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За себе си казва, че е пътешественик по душа и разказвач по призвание. Тя е човекът, който ще ви отведе до най-интересните кътчета на България!
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук