fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 17:47

47-ото Народно събрание вече е в историята

Партиите, с изключение на БСП и ДПС, прочетоха заключителни декларации

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

47-ото Народно събрание е закрито официално. В края на заседанието партиите прочетоха своите заключителни декларации, след което временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов удари последния парламентарен звънец.

Според, Андрей Гюров, който се изказа от името на “Продължаваме промяната”, този парламент е бил бурен и драматичен.

“Все пак това народно събрание беше изправено пред множество кризи – заложените бомби в пътното строителство, пандемията, високите цени на тока, войната на Путин и последствията от нея. Българските граждани знаят какво сме свършили през тези седем месеца”, каза той.

Гюров посочи като техни успехи ниските сметки за ток, на фона на тези в Европа, справянето с пандемията и работещия бизнес, увеличаването на пенсиите, като и повишаването на заплатите на медицинските работници и учителите.

“Приехме антикризисен пакет от мерки, за да минат хората по-леко през кризата, предизвикана от войната. Справихме се и с невиждан брой бежанци. Хората знаят, че тези мерки направиха България първенец по ръст на индустриалното производство в целия ЕС. Хората знаят, че спряхме схемите на “Капитан Андреево”, прекратихме кражбите в “Български пощи”. Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре с тези седем ужасни месеца”, се твърдеше в декларацията на ПП.

Според тях големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, които искат те да се случат.

“Нямаше антикорупционно мнозинство в това НС. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда. Говоря за майсторите в занаята – ненадминатите професионалисти. Тези, които не могат да живеят в опозиция, защото тогава излиняват. От парламентарната  трибуна те играеха любимата си игра “крадецът вика дръжте крадеца”. Уважаеми, дами и г-да от опозицията, вашата неприязън към промяната и съпротивата срещу борбата с корупцията ясно ни показа едно – всичко, което направихме и всичко, което се наложи да изтърпим, си струваше”, заяви Гюров.

От името на ГЕРБ декларация прочете Десислава Атанасова, която отговори на критиките на Гюров.

“Кризата, в която страната ни беше хвърлена преди две години, започна, когато вие, под юмрука, решихте да обявите война на партия ГЕРБ. Преживяхме всичко – арестите, чегъртането, обидите, внушенията. Сега сме по-силни и по-сплотени. Но на вас кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите? Ще разберете ли, че омразата към нас прерасна в омраза срещу самите вас? Омразата ви довърши, не опозицията”, заяви тя.

ГЕРБ критикува цялата политика на коалиционното правителство, чиито щети ще трябва да бъдат отстранявани с години. Партията благодари на симпатизантите си и ги призова да я подкрепят отново на следващите избори.

“Нека ги бием с техните машини! А ние ви обещаваме, че ще се гордеете с вашия избор и с това, което заедно ще направим за България. Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя кабинет, ще покажем как се работи за страната и за нейното достойно място в европейското семейство”, каза в заключение Атанасова.

Пламен Николов от “Има такъв народ” коментира, че българските граждани са станали свидетели на подли политически игри, неспазване на обещания и нелицеприятни отношения както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция.

“Днес се разделяме, за да дадем възможност на българските граждани да изберат най-подходящите управници, които имат способности и не се боят да поемат отговорността да преведат страната през нелеките времена, които ѝ предстоят”, завърши речта си той.

Декларацията на “Демократична България”, беше прочетена от Христо Иванов.

“Трябва да си дадем сметка, че отиваме на избори, които трябва да се опитаме да бъдат по-различни. Всеки един от нас трябва да си зададе въпроса как да излезем от тази спирала на политическата криза? И всеки един трябва да даде рецептата за това, как ще се управлява Републиката оттук нататък”, подчерта Иванов.

Безвремие е думата, която описва изминалите 8 месеца – период от време, в което нямаше стремежи и растеж, отсече лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Време на лъжи, фарс, политически машинации, репресивна бухалка, предадена от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на ПП, ДБ, БСП и други”, описа Костадинов 7-те месеца на този парламент.

Според него и законите, и решенията им са били като Конституцията, която ви служи само, за да я нарушавате, каза той, обръщайки се към депутатите от доскорошното управляващо мнозинство.

“Потопихте държавата в кризи, но не успяхте да я унищожите. Време е да закрием парламента, а някои от вас могат да отидат да закусят в американското посолство”, добави още той.

Костадинов беше категоричен, че в следващото Народно събрание като мнозинство България ще бъде за българите – без маски и без мерки.

“Тогава новият и старият ГЕРБ ще са в миналото”, предрече Костадинов.

ДПС и БСП не прочетоха заключителни декларации. Такава прочете председателят на парламента Мирослав Иванов

“В тези тежки времена не бяхме обединени, а какви бяха причините за това, ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка. Напрежението от политическата криза, която властваше през 2021 г., очевидно хвърли своята тежка сянка и върху работата на този състав на Народното събрание. Пленарните заседания често бяха арена на персонални сблъсъци, на използване на вулгарен и циничен език, на език на омразата. Тази най-висша трибуна беше използвана по вулгарен начин за постигане на политически цели – поведение, което считам, че противоречи на принципите на парламентаризма. Липсваше ни търпение, толерантност към другия, уважение между депутатите. Въпреки това успяхме да приемем 78 закона”, отчете Иванов.

Той заяви, че българите заслужават да живеят в една по-добра България.

“Призовавам занапред да бъдем по-самокритични, по-отговорни, по-разумни и по-честни”, каза в заключение временно изпълняващият длъжността председател на парламента.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img