fbpx
More

  Експертна група от МРРБ ще обсъжда промените в тол системата

  Браншът иска обхватът на таксуване на тежкотоварните превозни средства да се разшири само с тези второкласни пътища, които са част от международните коридори

  Експертна група, включваща представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на транспортния бранш започва работа утре. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

  Групата се събира, за да обсъди всички предложения от представителите на браншови организации и на малките и средните превозвачите. Днес те поставиха конкретни предложения и искания на работна среща с вицепремиера Гроздан Караджов.

  Караджов насрочи първото заседание на работната група за утре, 20 май. В нея са включени шестима представители на превозвачите и експерти от МРРБ.

  Браншът иска обхватът на таксуване на тежкотоварните превозни средства да се разшири само с тези второкласни пътища, които са част от международните коридори. Сред другите предложения са създаването на възможност за отстъпки от таксите за пробег от над 3000 километра месечно за едно превозно средство и плавно увеличаване на тарифите в следващите години.

  Ускоряване на връзката между тол системата и тази на Агенция „Митници“, така че превозвачите да не чакат повече от необходимото за проверка време на границата, бе друго от направените предложения.

  Сред тях бяха още прецизиране на механизма за налагане на компенсаторни такси, намаляване на разликата в тарифите за различните екологични категории на превозните средства, забрана за движение на транзитния трафик извън магистралите и първокласните пътища, по-стриктен контрол за претоварване на превозните средства и други.

  Постигнато бе съгласие да бъде направен сравнителен анализ на приходите от тол системата за периода януари – април 2022 г. спрямо същия период на предходните години.

  „Ние сме за конструктивен диалог и той трябва да отиде на експертно ниво. Днес не сме поемали ангажименти. Работната група ще стигне до предложения, които ще можем да обсъдим. Има яснота кои са важните въпроси и ще търсим решения за тях, коментира след срещата вицепремиерът пред медии.

  Регионалният министър потвърди, че от месец декември 2021 г. държавата не е плащала за строителството на АМ „Хемус“.

  “Това е поради факта, че в бюджета няма средства по специалната сметка за магистралата. По издадените фактури възниква задължение да бъде заплатено ДДС и това не е справедливо. Надявам се в много скоро време този пореден възел да бъде разплетен,” каза още той.