fbpx
More

  400 експерти на НСИ ще анкетират 14 хиляди домакинства

  Първите предварителни резултати за населението на България ще бъдат обявени в края на 2021 година

  Близо 400 експерти на Националния статистически институт (НСИ) ще анкетират 14 хиляди домакинства. Това е част от контролни изследвания за “Преброяване 2021” на НСИ.
  Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година. Ще бъдат направени две контролни изследвания.
  Целта на първото изследване е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да установи размера на допуснатите грешки. Второто изследване е свързано с обхвата на населението за страната, като целта му е да установи относителния дял на непреброените (пропуснатите) и два пъти преброените (дублираните) при преброяването лица.
  Въз основа на данните от контролните изследвания ще се определят основните източници на грешки, които да бъдат избегнати при следващи преброявания на населението и жилищния фонд.
  По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5 775 хил. души, от които с хартиени карти са преброени 3 370 хил. души, а електронно – 2 405 хил. души. Преброителите имат срок до края на тази седмица да предадат преброителните карти и обобщените данни от участъците, в които са работили, което означава, че броят на преброените на хартия ще се увеличава всеки ден.
  Първите предварителни резултати за населението на България ще бъдат обявени в края на 2021 година.