fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:08:36
петък | 27.05.2022 | 09:08:36
15.8 C
София

36 години от аварията в Чернобил

За години напред си остават замърсени огромни територии в  Украйна и Беларус и цяла Европа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Навършват се 36 години от аварията в Чернобил. В ранното утро на 26 април 1986 година прогърмява взрив в четвърти енергоблок на централата.

Експлозията и последвалият пожар ще се превърна в най-тежката авария в историята. Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а а милиони са облъчени. Засегнати са 17 държави в Европа. През следващите години хиляди умират от различни заболявания. Информацията за аварията е потвърдена едва на третия ден след експлозията. 50 хиляди души са евакуирани от Припят, който е само на километър и половина от централата.

За години напред си остават замърсени огромни територии в  Украйна и Беларус. 

Поради високата радиация гората около централата  придобива червен цвят и умира, поради което тя е наречена „Червената гора“. Някои животни също загиват или спират да се размножават. Нередки са случаите на малформации и при животните, и при новородени деца.

В България, както и в повечето държави на бившия соцлагер, аварията не се съобщава навреме. Известени само висшият ешелон на властта и ръководният състав на армията. Обикновените българи научават за експлозията от западните радиостанции и познати.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук