fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:50:25
петък | 20.05.2022 | 07:50:25
5.7 C
София

3310 язовира у нас са потенциално опасни, от които във висока степен са 1431 съоръжения

При малките язовири са открити неизправни основни изпускатели, разрушени или компрометирани преливници

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В края на 2018 г. са подадени заявления за безвъзмездно прехвърляне на 2717 общински язовира на държавата, а до април тази година в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е постъпила информация за 491 водни съоръжения в 26 области, за които има съставени актове за публична държавна собственост с предоставени права за управление на Държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовирите”.

Това обяви Мария Пирянкова, главен директор в Главна дирекция “Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” в Агенцията, на дискусионната среща “Състояние на язовирите в България.

Досега на територията на страната са класифицирани 3310 язовири по степен на потенциална опасност, от които в първа висока степен са 1431, във втора значителна степен са 358, а в трета ниска степен – 1521. Очаква се класификацията да приключи тази година.

За да се облекчи административната тежест на общините, с промени в Закона за водите от 2018 г. им бе предоставена възможност безвъзмездно да прехвърлят собствеността на язовирите на държавата.

Пирянкова посочи, че забавянето на прехвърлянето е заради неправилното отразяване на собствеността на поземлените имоти, върху които са разположени язовирите при възстановяването на земеделските земи по реда на Закона за собствеността. 

Сред препоръките за законови промени по темата “язовири”, Пирянкова тя посочи необходимостта в Закона за водите да се прецизират легалните определения за язовир и воден обект. С промени в Закона за устройството на територията трябва да се определи специален ред за язовирите, за които следва да се извършат основни ремонти и реконструкции на язовирните стени и съоръженията към тях, допълва БТА.

В момента собствеността на язовирите е разпръсната между много ведомства, напомни експертът. Държавна собственост са 770 язовира – 11,3 на сто от общо 6844 водни съоръжения, с прехвърлена собственост на държава от общините и предоставени на ДП УСЯ – 491 – 7,2 на сто, общинска собственост – 4969 – 72,6 на сто и частна собственост – 144 или 2,1 на сто, за нуждите за напояване и за земеделските кооперации – 157 – 2,3 на сто, и друга собственост, включително неизяснена или при спор – 313 – 4,6 на сто.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук