fbpx
More

  300 лева за отопление на семейства в затруднено положение

  Близо 50 000 семейства ще бъдат подпомогнати еднократно

  Еднократна финансова помощ за отопление от 300 лева ще получат семейства, които са в най-критична ситуация заради последиците от скока на цените на горивата и извънредната епидемична обстановка. Това предвижда проект на правителствено постановление.

  С новата мярка ще бъдат подпомогнати близо 50 000 лица и семейства. Предстои документът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

  Проектът предвижда подкрепата да бъде за хора, които са получили отказ на подадените заявления за отпускане на целева помощ за отопление за сезон 2021-2022 година.

  Целта е подкрепа да получат тези от тях, чийто доход превишава определения диференциран доход за отопление с до 30 лева включително, както и регистрираните безработни, които са с продължаваща регистрация, но не са достигнали определената минимална продължителност на регистрацията от шест месеца преди подаване на заявление декларацията.

  От тази помощ, при посочените условия, ще могат да се възползват и хората, които не са подали документи в нормативно определения срок.

  За реализирането на тази мярка ще са необходими допълнително 15 милиона лева от бюджета на социалното министерство за тази година.