fbpx
More

  30 тролейбуси и 30 електробуси ще бъдат доставени в София

  Проектът е на обща стойност 107, 8 млн. лв.

  Столичният общински съвет (СОС) ще гласува на заседанието си на 24 март отпускането на до 17 млн. лв. от бюджета на Столичната община за разплащане на разходи по европроект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси”, съобщиха от пресцентъра на СОС.

  Проектът е на обща стойност 107, 8 млн. лв. и включва доставката на 30 нови нископодови съчленени тролейбуси и 30 нови бързозарядни електробуси с 10 зарядни станции, реконструкция на три токоизправителни станции и изграждане на нови комплектни трансформаторни постове за осигуряване нормалната експлоатация на превозните средства.

  В доклада на общинския съветник Карлос Контрера и зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов се посочва, че предвиденото безвъзмездно европейско финансиране по проекта може да бъде получено от бенефициента след приключването на всички дейности по проекта, което се очаква да стане през втората половина на 2023 г, предаде БТА.

  За да реализира поетите финансови ангажименти и да плати за извършените дейности по настоящите договори, „Столичен електротранспорт” ЕАД се нуждае от допълнителни оборотни средства, с които към момента не разполага. В тази връзка се предлага Столична община да осигури необходимото финансиране за покриване на допустимите разходи по проекта, преди те да бъдат възстановени от Управляващия орган на ОПОС.

  С отпуснатия заем ще се плати доставката на 4 нископодови бързозарядни електробуси и 3 зарядни станции и специализирано оборудване към тях. Отпуснатите средства трябва да бъдат възстановени след извършване на окончателните плащания от страна на УО на ОПОС 2014-2020 г., но не по-късно от края на 2023 г.

  Основната цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди. Новите екологични превозни средства ще се експлоатират от “Столичен електротранспорт” ЕАД по съществуващи линии на градския транспорт, като заменят старите коли на дружеството, съобщават от СОС.