fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:55:43
сряда | 25.05.2022 | 00:55:43
18.2 C
София

29 сгради ще бъдат санирани през 2022 г. със средства от бюджета

290 хил. души живеят в по-енергийно ефективни домове

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

19 жилищни сгради, по които вече са стартирали строително-монтажни работи, трябва да бъдат завършени през тази година по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Още 10 сгради имат сключени договори за инженеринг, строителен надзор и инвеститорски контрол, но без открита строителна площадка. Финансирането за изпълнение на строително-монтажни работи за 29-те сгради е близо 25 млн.  лв.

Общо 2022 сгради са одобрени за финансиране по програмата и имат сключени договори с Българската банка за развитие. Към края на 2021 г. в над 99 на сто от тях – 2010 сгради – се реализират или вече са изпълнени дейностите по енергийно обновяване.

Това показват данните от годишния доклад за изпълнение наНационалната програма за енергийна ефективност през 2021 година.

От старта на програмата до 31 декември 2021 г. са въведени в експлоатация 1939 сгради със 129 882 жилища. Така близо 290 хил. души вече живеят в по-енергийно ефективни домове.

Само за миналата година са подобрени енергийните характеристики на 17 сгради с 1414 жилища, в които живеят над 3000 души. В област Добрич са въведени в експлоатация 4 сгради, което я поставя на първо място по този показател за 2021 г. След нея са областите Плевен, Сливен и Варна с по три сгради, а във Видин е завършена една. Прогнозно очакваната икономия на енергия от обновените жилищни сгради през 2021 г. е 8400 М Wh/годишно.

В 20 области – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол и Софийска област, са приключили обновителните дейности по всички сгради.

Към програмата продължава да има засилен интерес. Тя създава заетост и увеличава финансовите постъпления както в строителния сектор, така и в транспортния бранш, логистичните центрове и други. Над 300 фирми имат договори за технически обследвания и за обследвания за енергийна ефективност. Над 1400 са фирмите, които имат договори за строително-монтажни работи от началото на програмата.

Като резултат от реализирането на мерките е и подобряването на качеството на околната среда, вследствие на спестени емисии на парникови газове.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук