fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:16:46
петък | 27.05.2022 | 18:16:46
28.8 C
София

2550 души са избягали през хуманитарни коридори от Украйна

Канада ще разположи свои военни в Полша, за да подкрепя украински бежанци

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Около 2550 души са успели да избягат вчера от районите на най-тежките сражения в Украйна, съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, предаде ДПА.

Близо 2300 души са пристигнали в южния украински град Запорожие, като сред тях са били и 290 жители на Мариупол, добави Верешчук.

Други 220 души са се евакуирали от Луганска област.

През следващите дни се очакват руска офанзива и ожесточени сражения в Луганска област и в съседната ѝ Донецка област, отбелязва ДПА.

Канада ще разположи до 150 свои военни в Полша, за да подкрепя украинци, бягащи от руската инвазия, и да помогне за справяне с разрастващата се бежанска криза, предаде Ройтерс, позовавайки се на канадската министърка на отбраната Анита Ананд.

Повечето военни ще помагат при непосредствените грижи и обработка на украинските бежанци в приемните центрове в Полша, каза Ананд. “Нашите хора ще оказват обща подкрепа, психологическа помощ и основна медицинска помощ, което ще е възможно благодарение на военнослужещи от канадските въоръжени сили, които говорят украински”, каза тя пред репортери.

Повече от половината от над 4,5-те милиона украинци, напуснали страната от началото на руската инвазия, са в съседна Полша, отбелязва Ройтерс. Военнослужещите от канадските въоръжени сили ще подкрепят и работна група за хуманитарна помощ под полско командване и ще помагат за преселване на украинци в Канада.

Канада въведе специална програма за украинци и техните семейства, която им позволява да кандидатстват за временни визи за пребиваване. По официални данни до 6 април тя е одобрила над 30 000 молби за временно пребиваване, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук