fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:13

200 млн.лв. ще бъдат инвестирани в българските компании за изграждането на ВЕИ мощности

С мярката ще бъдат подкрепени малките и средни предприятия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Министерството на иновациите и растежа ще инвестира 200 милиона лева за изграждането на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 мегават час за българските компании.

С решението ще бъдат подкрепени МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите “Селско, горско и рибно стопанство” и “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”.

С въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление ще се постигне по-голяма енергийна независимост на компаниите, съобщават от министерството.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те предстоят да бъдат отворени до края на годината.

По друга мярка с 30,6 милиона лева фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена към МСП от всички сектори без “Селско, горско и рибно стопанство”, “Добивна промишленост”, “Строителство”, “Образование” и “Социална дейност”. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

Предвиждат се още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, правене на прототипи, управление на интелектуалната собственост и други. Те ще са по процедурата “Финансиране на иновативни предприятия”, получили “Печат за качество” по конкурсите на Европейския съвет за иновациите.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here