fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 19:04

1,3 млрд. евро от Плана за възстановяване идват у нас до есента (ВИДЕО)

В момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация на стойност 260 млн. лв.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Над 1,3 млрд. евро, които България трябва да получи тази година по Плана за възстановяване и устойчивост, се очаква да постъпят в хазната през есента, съобщиха от Министерството на финансите. Оттам уточняват, че няма забавяне по парите за плана.

В момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация на стойност 260 млн. лв. в подкрепа на малки и средни предприятия.

Исканията за плащания по Плана се подават на база на постигнати резултати. Първото плащане е свързано с изпълнение на 22 мерки, със срок 30 юни 2022 г. Към момента те се финализират, като са приети всички необходими законодателни мерки във връзка с това искане. За да може да бъде подадено първата заявка за плащане, е необходимо да бъдат подписани още две споразумения с Европейската комисия.

Първо, трябва да бъде одобрено Финансовото споразумение, което беше подписано на 4 юли 2022 г. Второ, трябва да бъдат финализирани Оперативните договорености, които са технически документ, уточняващ начина на верифициране на постигнатите резултати. Срокът за такива договорености е около 5-6 месеца. Очаква се още тази седмица България да финализира преговорите по този документ с ЕК и официалното им одобрение да стане в рамките на месец юли.

При подготовката на второто искане за плащане също няма забавяне в сроковете. То е свързано с необходимостта от приемане на 22 законодателни мерки със срок края на 2022 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img