fbpx
17.7 C
София
13 август 2022 | събота | 07:58

1267 лв. са нужни за издръжка на един работещ, отчитат от КНСБ 

Инфлацията в България ще достигне до 20%, заяви още Пламен Димитров

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

1267 лева и 53 стотинки е чистият доход, с който трябва да разполага един работещ за издръжка на живота – това сочат данните от изследването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие на годината.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че за издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете са нужни 2282 лева на месец. Той заяви, че от началото на тази година доходът, необходим за издръжка е нараснал с над 4%, а на годишна база се е покачил с 15,6%.

По думите му нетно в домакинството на един работещ трябват около 200 лв. повече, отколкото през юни миналата година, а за тричленното домакинство са необходими около 360 лв. нето в повече.

Синдикатите отчитат, че над 1,7 милиона души получават под заплата за издръжка. Това са близо две трети от работещите.

Димитров посочи още, че кумулативна инфлация ще вкара поне 500 млн. лв.  допълнителни приходи над актуализираните приходи от бюджета. По думите му те трябва да бъдат предмет на втората актуализация заедно с бюджета за 2023 година октомври месец и допълни, че актуализация е необходима независимо дали има правителство или не. 

Той каза, че инфлацията в България и ръстът на основни стоки и услуги бележат двукратно, а на места и трикратно по-високи от средноевропейските нива на поскъпване. Димитров коментира, че инфлацията в България ще достигне до 20%. 

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img