5.12.2022 | понеделник | 20:44

ГЕРБ: На машините може да се гласува два пъти, искаме да гледаме експертите на ЦИК в ръцете

Публикувано:

Сподели поста:

ГЕРБ вижда риск от злоупотреби и фалшификации на изборите в неделя. По време на станалата традиционна обедна пресконференция в партийната централа, бившият депутат Тома Биков цитира имената на трима експерти на ЦИК, които по думите му са се отказали от добре платена работа в големи софтуерни компании, за да работят за комисията срещу значително по-ниско заплащане. Сред тях е това на Александър Кирков, който отговаря за т.нар. „софтуерен ключ“ на машинното гласуване.

„Толкова му е интересно да работи в ЦИК, че от 12 000 лева заплата се съгласява да работи за 2000 лева“, учуди се председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. А Биков допълни:

„Брат му прави същото. Само че той не отива в ЦИК, а в Държавната агенция за електронно управление. Брат му също отива за 2000 лева и в агенцията ще се занимава със сертифицирането на ключа. И какво става? Единият брат произвежда ключа, а другият го одобрява. Няма ли други семейства, дето да се включат в изборния процес“, попита Биков.

Снимка: Фейсбук

От ГЕРБ коментираха имената на още двама експерти, които работят за ЦИК – Пламен Желязков и Тодор Цолов. Според Биков, Желязков поддържа тесни отношения с бивш съветник на служебния премиер Стефан Янев и доскорошния финансов министър Атанас Василев. Цолов също загърбил високо заплащане и работата за престижна компания.

„Всички квадратчета и стрелкички водят към „честните избори“ на Румен Радев“, завърши Биков.

В началото на брифинга, представители на ГЕРБ направиха демонстрация с машина за гласуване и заявиха, че е възможно да се гласува от нея два пъти. От показаното стана ясно, че обучителното устройство, което е предоставено на партията е с 21 номера на партии и коалиции, а ГЕРБ е с по-голям номер в бюлетината. Борисов попита няколко пъти как да обучи симпатизантите при това положение.

„Представете си, че трябва да се обяснява на хора от селата. Е тука некъде…кво обучаваме тогава? Кого лъжат, че са дали машини за обучение на хората. Разбрахте ли какво са дали? Най-обиден съм, че не ни дават да зададем въпросите си“, обясни той.

Снимка: Фейсбук

Относно казуса с 228-те несертифицирани машини, Борисов беше категоричен:

„Хванахме ги по боксерки, че могат да бъдат начукани 228 000 гласа или да намалят гласовете на някоя партия. Искам наш представител да ги гледа в ръцете какво правят“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...