fbpx
More

  ГЕРБ: На машините може да се гласува два пъти, искаме да гледаме експертите на ЦИК в ръцете

  Партията посочи три имена на софтуерни експерти в ЦИК, които оставили високи заплати в престижни компании, за да помагат в изборния процес

  ГЕРБ вижда риск от злоупотреби и фалшификации на изборите в неделя. По време на станалата традиционна обедна пресконференция в партийната централа, бившият депутат Тома Биков цитира имената на трима експерти на ЦИК, които по думите му са се отказали от добре платена работа в големи софтуерни компании, за да работят за комисията срещу значително по-ниско заплащане. Сред тях е това на Александър Кирков, който отговаря за т.нар. “софтуерен ключ” на машинното гласуване.

  “Толкова му е интересно да работи в ЦИК, че от 12 000 лева заплата се съгласява да работи за 2000 лева”, учуди се председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. А Биков допълни:

  “Брат му прави същото. Само че той не отива в ЦИК, а в Държавната агенция за електронно управление. Брат му също отива за 2000 лева и в агенцията ще се занимава със сертифицирането на ключа. И какво става? Единият брат произвежда ключа, а другият го одобрява. Няма ли други семейства, дето да се включат в изборния процес”, попита Биков.

  Снимка: Фейсбук

  От ГЕРБ коментираха имената на още двама експерти, които работят за ЦИК – Пламен Желязков и Тодор Цолов. Според Биков, Желязков поддържа тесни отношения с бивш съветник на служебния премиер Стефан Янев и доскорошния финансов министър Атанас Василев. Цолов също загърбил високо заплащане и работата за престижна компания.

  “Всички квадратчета и стрелкички водят към “честните избори” на Румен Радев“, завърши Биков.

  В началото на брифинга, представители на ГЕРБ направиха демонстрация с машина за гласуване и заявиха, че е възможно да се гласува от нея два пъти. От показаното стана ясно, че обучителното устройство, което е предоставено на партията е с 21 номера на партии и коалиции, а ГЕРБ е с по-голям номер в бюлетината. Борисов попита няколко пъти как да обучи симпатизантите при това положение.

  “Представете си, че трябва да се обяснява на хора от селата. Е тука некъде…кво обучаваме тогава? Кого лъжат, че са дали машини за обучение на хората. Разбрахте ли какво са дали? Най-обиден съм, че не ни дават да зададем въпросите си”, обясни той.

  Снимка: Фейсбук

  Относно казуса с 228-те несертифицирани машини, Борисов беше категоричен:

  “Хванахме ги по боксерки, че могат да бъдат начукани 228 000 гласа или да намалят гласовете на някоя партия. Искам наш представител да ги гледа в ръцете какво правят”, каза още лидерът на ГЕРБ.