fbpx
More

  108-ми ден от войната в Украйна (ВИДЕО)

  Руските сили са превзели по-голямата част от Северодонецк

  Докато сраженията в Луганска област в Източна Украйна продължават, водейки до много жертви и до намаляване на боеприпасите на украинските сили, високопоставен представител на САЩ в сферата на отбраната заяви, че Русия вероятно ще поеме контрола над цялата област в рамките на няколко седмици, пише в. „Вашингтон пост“.

  “Руснаците полагат всички усилия, за да откъснат Северодонецк”, заяви областният управител на Луганска област Сергий Гайдай. По думите му следващите два-три дни ще бъдат от съществено значение.
  Военния командир на Украйна Валерий Залужний заяви, че е разговарял отново с американския си колега генерал Марк Мили, като е отправил искането за спешно доставяне на още 155-милиметрови гаубици.

  Вестник „Гардиън“ информира, че руските сили са превзели по-голямата част от Северодонецк, където продължават ожесточените улични боеве след пожара в химическия завод “Азот”, в който са се укрили стотици цивилни. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че никой не знае колко дълго ще продължи войната в страната му, но че украинските сили опровергават очакванията и не позволяват на руските войски да превземат Източна Украйна, където сраженията са най-ожесточени от седмици.

  “Основната тактическа цел на окупаторите не се е променила: те притискат Северодонецк. Там се водят тежки боеве – буквално за всеки метър. Помните ли как в Русия в началото на май се надяваха да завземат целия Донбас? Вече е 108-ият ден от войната, вече е юни. Донбас се държи.“ заяви Зеленски.

  Зеленски добави, че руските военни се опитват да разположат резервни сили в региона на Донбас. Съобщава се, че украинските войски продължават да контролират една промишлена зона.
  При опитите си да обкръжат Северодонецк руските сили са разрушили мост над река Сиверска, свързващ града с град Лисичанск, прекъсвайки възможен маршрут за евакуация на цивилни, съобщават представители на местните власти.