Сто български писатели ще се съревновават за 12 000 лева – колкото е паричното измерение на конкурса за нов (неиздаван) роман “Приз „Орфей“. Това е най-голямата българска литературна награда от началото на промените след 1989 г., обясни Стоил Рошкев, журналист и филолог, учредил фондация „Приз „Орфей“.

„Наскоро продадох апартамента си на бул. „Васил Левски“ в София. С част от парите закрих ипотеката на сегашното си жилище – по-встрани от центъра. Остана някоя и друга хилядарка. Но, викам, Стоиле, кола имаш. Нищо че е 20-годишна, ама баварка, служи вярно, рядко те предава (веднъж на пет-шест години се сменя гарнитура на глава). Дом имаш – по-широк от предишния, а отскоро е и неипотекиран. Екстра.

Какво да правя с остатъка от парите? Реших да учредя литературен конкурс за нов български роман (неиздаван). Наградата се казва „Орфей“. Нейният размер е 12 000 лева. Това досега, колкото и да не е за вярване, оказва се, е най-голямата литературна награда, давана у нас (от началото на прехода след 1989). Фонд „13 века България“ към Министерството на културата например връчва 11 хиляди лева награда за роман,“ обясни в социалната мрежа Рошкев.

„Аз съм на мнение, че ако искаме да има България, трябва да се харчат пари за българска култура. Тъкмо за българска култура. Защото всичко е култура – икономиката също. Но не пари за семки. А да може творецът в действителност да живее като творец, да вдъхновява хората и да славослови Родината,“ каза още организаторът на конкурса.

Сто писатели са изпратили романите си в краткия срок, определен от организатора на Приз „Орфей“ – до 24 май 2022 г. (списъкът с авторите и романите е в приложен файл). Сред участниците има както прозаици с международно признание като Здравка Евтимова, така и автори, опитващи за първи път перото си в писане на нелекия жанр на прозата „роман“.

Ръкописите оценяват корифеите проф. дфн Симеон Янев, Румен Леонидов и Нора Стоичкова, както и самият Рошкев. Надеждата на инициатора на „Приз „Орфей“ е в бъдеще наградата да получи подкрепа от родолюбиви българи с финансови възможности и да стигне поне 100 хил. лв., а защо не да се превърне в нещо като „Български Нобел“, понеже според Стоил Рошкев българските писатели го заслужават.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here