fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:58

Христо Панчугов: Големият въпрос е дали политическите формации ще убедят негласуващите да отидат до урните

Силен реваншизъм в рамките на служебното правителство и поредица от скандали следващите месеци предвижда той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Политологът Христо Панчугов коментира, че в три поредни избора партиите са правели едно и също, а са очаквали различен резултат. Според него големият въпрос сега е не дали ще бъде възпроизведен същият парламент след следващите избори, а дали политическите формации ще убедят негласуващите граждани да отидат до урните. 

“Не е важна политическата промяна, а просъществуването на политическите партии”, заяви Панчугов.

Той добави, че ако няма откровен разговор с българските граждани оттук – нататък, ще влезем в поредица от избори и по пътя ще отпаднат доста политици, които смятат, че оцеляването им е важно. 

Политологът предвижда силен реваншизъм в рамките на служебното правителство и поредица от скандали следващите месеци. 

Според него се е стигнало до предсрочните избори, защото много случайни хора много бързо са се оказали част от политиката. По думите му това са хора, на които не се е налагало да носят политическа отговорност.

Той припомни, че навремето ГЕРБ са били такива и допълни, че са имали всички шансове да се превърнат в оздравителна за българската политика сила, но са избрали да бъдат олицетворение на сливането на олигархията с държавния модел. 

“Бойко Борисов има силен инстинкт за това как да се отговаря на обществените очаквания, за необходимостта всяко решение да бъде подкрепяно от хора отвъд тесния кръг на симпатии. Той успешно навигираше обществените очаквания в България, които обаче бяха праволинейни по това време, нямаше толкова разделителни линии”, анализира Панчугов ситуацията тогава и сега.

Той твърди, че големият проблем е в начина, по който се подготвят едни или други политици за позициите, които ще заемат. Коментира още, че в рамките на сегашното управление сме видели комбинация от два фактора – на големия ентусиазъм за политическа промяна, който обаче не е стъпвал на политическия опит, и на нежелание да се допуснат хора с политически опит в процеса на вземане на решения. 

“Кръгът, в който се вземаха решенията в “Продължаваме промяната”, беше тесен и бъркаше мечтите си с реалността. ПП са изпаднали в един от класическите синдроми на българската политическа действителност – да смятат, че те са единствени и непобедими. Тази партийна гордост води до мобилизиране, но и до затваряне”, смята политологът.

В ефира на БНР, той коментира, че ходът на ИТН да напуснат коалицията не е бил изненадващ и неочакван.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img