fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:40

Фандъкова призова МФ да даде обещаните пари от Плана, за да не спре разширението на метрото

Тя обяви, че към момента изпълнението на проекта се финансира с общински средства

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Час по-скоро трябва да бъде подписан договорът с Министерството на финансите и да започне редовното плащане по Плана за възстановяване и развитие, с което ще се финансира разширението на третата линия на метрото. За това настоя кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със директора на “Метрополитен” Стоян Братоев и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провериха ремонтните дейности в новия участък от третата линия на метрото, от “Хаджи Димитър” до ж.к. “Левски”.

Кметът коментира, че този участък е включен в Плана за възстановяване, като за него са предвидени 217 млн. лв. Фандъкова посочи, че за да не се бави строителството, Столичната община е осигурила финансиране на проекта с общински средства, но очаква съвсем скоро да бъде подписан договорът финансовото министерство. Тя подчерта, че към този момент няма забавяне в плащанията на изпълнителите, но за “Метрополитен” е непосилно да финансира проекта със собствени средства. 

Разширението на третата линия на метрото започна на 21 март и върви в срок. Участъкът е с дължина 3 км и е изцяло подземен.

Йорданка Фандъкова каза, че изкопите са направени и около 80% от подземните мрежи са преместени, за да се осигури началото на същинската строителна дейност. Тя коментира, че след построяването на цялата линия се очаква метрото да има 50% дял в градския транспорт и допълни, че използването му е най-удобният и екологичен начин за придвижване в столицата. 

Стана ясно още, че за участъка през “Слатина” все още няма одобрение от Министерския съвет за изменението на Общия устройствен план. Фандъкова посочи, че три пъти са били връщани документите и три пъти са ги поправяли.

“Надявам се на финално одобрение, за да можем да започнем и неговото строителство в края на тази година”, заяви тя.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img